Directori

SÁNCHEZ DE ALCÁZAR MELENDO, Daniel

Departament de Ciències Bàsiques

SÁNCHEZ DE ALCÁZAR MELENDO, Daniel

CV

Perfil del professor

Ciències Bàsiques, DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BÀSIQUES. Universitat Internacional de Catalunya

Formació acadèmica

Doctor en Biologia Molecular i Biomedicina, UNIVERSIDAD DEL PAÍS VASCO
Màster Universitari en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID
Llicenciat en Bioquímica, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID

Experiència professional

Llicenciat en Bioquímica l'any 2013 per la Universitat Complutense de Madrid i el meu Màster en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina l'any 2014 per la mateixa universitat. L'any 2015 vaig realitzar una pràctica a IMDEA Nanocience, centrada en l'enginyeria de proteïnes sota la supervisió d'Aitziber López Cortajarena. Aquesta experiència em va donar la meva primera exposició pràctica a l'expressió i purificació de proteïnes.
Del 2016 al 2020 vaig cursar el doctorat en Biologia Molecular i Biomedicina a la Universitat del País Basc, treballant al centre de recerca CICbiomaGUNE (Sant Sebastià) sota la direcció del Prof. Aitziber L. Cortajarena. La meva investigació es va centrar a utilitzar proteïnes repetides de tetratricopèptids de consens (CTPR) per dissenyar i sintetitzar nous biomaterials funcionals.
Aquestes proteïnes tenen una propietat intrínseca d'autoassemblatge "de cap a cua" i "de costat a costat", que els permet formar pel·lícules. Vaig aprofitar aquesta capacitat per fabricar pel·lícules nanoestructurades amb propietats òptiques adequades per a aplicacions làser, demostrant el seu potencial com a sensors. A més, aquests biomaterials basats en proteïnes es van utilitzar com a bastides per immobilitzar enzims, com la catalasa, aprofitant la reacció de dismutació del peròxid d'hidrogen per generar corrent elèctric acoblant el sistema a un dispositiu piezoelèctric. A més, vaig utilitzar CTPR per crear nanotubs, on l'estructura terciària helicoïdal de les proteïnes permetia la formació de tubs compactes. Aquest treball va establir les bases per dissenyar noves estructures supramoleculars.
També vaig contribuir al desenvolupament de díodes d'emissió de llum blanca biohíbrids (bioHWLEDs) utilitzant polímers basats en proteïnes, donant com a resultat un material durador i funcional amb un potencial important per substituir la tecnologia OLED obsoleta. Al llarg d'aquest període, vaig col·laborar en diversos projectes d'alt impacte que van donar lloc a publicacions i que, finalment, van portar a la meva integració en un grup de recerca postdoctoral.
Com a investigadora postdoctoral al CIC nanoGUNE i POLYMAT, sota la supervisió de la Dra. Ana Beloqui, vaig ampliar els meus coneixements sobre híbrids proteïna-polímer per a la fabricació de macro i nanomaterials, fet que va potenciar la meva formació multidisciplinària. Vaig treballar en diversos projectes utilitzant nanogels enzimàtics únics (SEN), on els nanomaterials es generen mitjançant la polimerització al voltant d'una proteïna, formant una càpsula de només 2-5 nm de gruix. Aquesta càpsula polimèrica es pot funcionalitzar amb diferents grups, com ara carboxils, amines i imidazols. Em vaig centrar en el desenvolupament de nanomaterials per a aplicacions biomèdiques, inclòs un sensor fluoromètric per a la detecció de glucosa a les llàgrimes.
En la meva segona posició postdoctoral, em van concedir una beca Juan de la Cierva Formación per treballar a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) sota la direcció del Prof. Samuel Sánchez. La meva investigació actual se centra en el desenvolupament de projectes de nanomotor, inclosa la producció d'ureasa recombinant per a la fabricació de nanomotors i nanomotors basats en catalasa, estudiant els aspectes fonamentals del moviment.