Participació en xarxes relacionades amb Cooperació i Desenvolupament Sostenible

UIC Barcelona és membre actiu de diverses xarxes i comissions que fomenten la sostenibilitat, la cooperació i el desenvolupament sostenible.

  • Forma part de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), que és el principal interlocutor de les universitats amb el govern central i exerceix un paper clau en tots els desenvolupaments normatius que afecten l’educació superior del nostre país. Té diverses Comissions Sectorials, que són òrgans d’assessorament i treball, que es constitueixen per assessorar l’Assemblea General en la presa de decisions i promoure activitats en xarxa d’interès comú per a totes les universitats. UIC Barcelona forma part de:

 

  • La Comissió Sectorial Crue-Internacionalització i Cooperació funciona com una xarxa integrada d’universitats, els objectius comuns de les quals són la promoció i la posada en comú de les polítiques universitàries d’internacionalització i cooperació, facilita l’intercanvi d’informació, contactes i bones pràctiques, fomenta la internacionalització de les universitats espanyoles i la cooperació universitària al desenvolupament, així com formula propostes i recomanacions generals en el seu àmbit d’actuació.

 

  • La Cooperació Espanyola és la suma de totes aquelles persones, institucions, recursos i capacitats que posa Espanya a disposició dels països en desenvolupament per contribuir al desenvolupament humà, l’erradicació de la pobresa i el ple exercici dels drets. Es promou la creació d’aliances per als ODS entre els diferents actors de la cooperació internacional, públics i privats, sector empresarial i societat civil, tant espanyols com amb els països socis, per maximitzar sinergies, complementar recursos i enriquir aprenentatges, que possibilitin incrementar l’abast en el desenvolupament de les intervencions.

     

  • La Cooperació Universitària al Desenvolupament (CUD) és el conjunt d’activitats dutes a terme per la comunitat universitària i orientades a la transformació social als països més desafavorits, en pro de la pau, l’equitat, el desenvolupament humà i la sostenibilitat mediambiental al món, transformació en què l’enfortiment institucional i acadèmic tenen un paper important. La tasca de la universitat en el camp de la cooperació al desenvolupament està estretament vinculada al seu àmbit natural d’actuació: la docència, la recerca i la transferència de coneixement. Les universitats espanyoles estan representades al Consell de Cooperació al Desenvolupament.

     

  • L’Observatori de Cooperació Universitària al Desenvolupament (OCUD) té entre els seus objectius ser el punt de referència de la Cooperació Universitària al Desenvolupament a Espanya i convertir-se és un node central a la xarxa d’estructures de cooperació al desenvolupament de totes les universitats espanyoles, ajudar a intercanviar i compartir experiències entre universitats, ajudar a debatre amb les diferents administracions públiques instruments de suport a la CUD, i a fer més visible el treball de les universitats en cooperació, les seves potencialitats i recursos.


UIC Barcelona té col·laboracions per al desenvolupament de polítiques relacionades amb els ODS amb diferents entitats i organisme: