Grup d'Escapades Culturals

Grup d'escapades culturals

Aquest grup ofereix la possibilitat de redescobrir l’art i la cultura amb ulls nous: endinsar-se en l’antiga Barcino romana, passejar per la Ciutat Vella medieval, gaudir del modernisme català i molt més.

Aquesta activitat està destinada al personal de UIC Barcelona, als alumnes i a les persones que hi tenen relació directa.

Es fan sortides trimestrals, els dissabtes al matí, per tot Catalunya.

Amb una guia excepcional: la Dra. Marta Crispí, doctora en Història de l’Art i professora a la Facultat d’Humanitats.

Escapades culturals del curs 2024-2025

Properament anunciarem les visites

16 de novembre: Catedral de Barcelona. Apunta't aquí.

22 de febrer

5 d'abril

Aquí trobaràs escapades culturals d’edicions passades.

 

La Barcelona dels Àustries

En aquest itinerari a peu, coneixerem la història de la Barcelona dels segles XVI i XVII i ens aturarem davant dels edificis més importants de l’època, renaixentistes i barrocs, com el Palau del Lloctinent, el Palau de la Generalitat, l’església de Sant Sever i la de Betlem, i l’Hospital de la Santa Creu.

  • On? Escales de la Catedral de Barcelona.

Museu Frederic Marès

Un museu de la ciutat de Barcelona, ubicat al centre del barri Gòtic, dedicat a l’escultura i al col·leccionisme.

Tindrem l’oportunitat de gaudir d’una mostra d’escultura hispànica, des de l’època antiga fins al segle XIX, així com d’una part de la producció artística pròpia del Frederic Marès. D’altra banda, també podrem veure un gran nombre d’objectes de col·leccionisme que documenten unes formes de vida i costums del passat: des de fotografies, passant per joguines, reliquiaris, joies, etc.

  • On? Al Museu de Frederic Marès. Plaça de Sant Iu, 5, 08002 Barcelona.

L'art pop d'Andy Warhol

Les llaunes de sopa Campbell, la transformació de grans icones del seu temps com ara Marilyn Monroe, Elvis Presley o David Bowie van marcar la identitat artística d’Andy Warhol, que desembarca ara a la Ciutat Comtal.

  • On? Al CaixaForum Barcelona (Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).

El romànic català del MNAC

Visitarem el fons d’art romànic dels segles XI i XIII, aprofitant que Catalunya és un dels territoris més rics en el conjunt de pintures murals d’interiors d’esglésies romàniques, pintures sobre taula, escultures, etc. Entre moltes altres obres, coneixerem les pintures de l’absis de Sant Climent de Taüll, les pintures de Sant Joan de Boí, així com escultures en pedra i en fusta.

  • On? Al Museu Nacional d’Art de Catalunya (Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n, 08038 Barcelona).

El Modernisme de Ramon Casas

Es commemora el 150 aniversari del naixement del pintor amb una visita a l’exposició temporal “Ramon Casas. La modernitat anhelada”, al Museu de Maricel de Sitges. Es podrà gaudir de les seves obres —pintures, cartells, dibuixos— i d’un grup nombrós de fotografies d’època que ajuden a contextualitzar el període en què va viure.

  • On? Al Museu de Maricel. Carrer de Fonollar, s/n, 08870, Sitges.

Escapada cultural per la Barcelona gòtica

El recorregut comença a la Catedral de Barcelona. Segueix per la plaça de Sant Felip Neri, on es veuen dues cases gremials, la dels sabaters i la dels calderers. S’endinsa al barri jueu i a la Plaça de Sant Jaume, per explicar les façanes gòtiques de l’Ajuntament i de la Generalitat. Continua per l’Església dels Sants Just i Pastor i el carrer Lladó i s’acaba al barri de la Ribera amb la visita a Santa Maria del Mar i el Born.  

  • Punt de trobada: escales de la Catedral

Velázquez i el Segle d'Or

L’exposició temporal “Velázquez i el Segle d’Or” ens acosta al món de l’artista sevillà i les seves influències artístiques. Tot a través d’obres d’art seves i d’altres artistes contemporanis

  • On? Caixaforum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8)

Sagrada Família

La Sagrada Família, construïda al bell mig del barri de l'Eixample i reflex del modernisme català, aquest temple és una síntesi de totes les arts en un conjunt estructurat i lògic.

S'ha convertit en un símbol de la ciutat i en part de la seva silueta urbana, és un referent de l'arquitectura i està declarada Patrimoni de la Humanitat.

Modernisme català: la Casa Amatller

Explicarem la coneguda “Mansana de la Discòrdia” i entrarem a la casa del xocolater Sr. Amatller, obra de l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch. Podrem visitar el pis principal on vivia amb la seva filla i veure la riquesa d’aquest interior: mosaics, vitralls, escultures, pintures... i la seva col·lecció de vidre d’època romana i altres objectes artístics.

  • On? A l’entrada de la Casa Amatller (passeig de Gràcia, 41)

Modernisme català: l’Eixample i la Mansana de la Discòrdia

  • Parlarem del que es coneix com la Mansana de la Discòrdia. Un conjunt de cases de l’Eixample format per edificis com la Casa Lleó i Morera de Domènech i Montaner, la Casa Mulleras d’Enric Sagnier, la Casa Bonet de Marcel·lí Coquillat, la Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch i la Casa Batlló d’Antoni Gaudí.

Totes cinc van ser reformes de cases ja existents que havien estat construïdes per mestres d’obres de la ciutat. A través d’aquests exemples tan diferents farem un repàs per l’arquitectura del segle XIX i els seus estils.

  • On? A l’entrada de la Casa Batlló (passeig de Gràcia, 43).

El Palau Güell

  • On? A l’entrada del Palau Güell (carrer Nou de la Rambla, 3-5).

Exposició de Turner al MNAC

  • Turner, reconegut com el millor paisatgista del període romàntic pel seu domini de la llum, el color i l’atmosfera, pinta les immenses forces de la natura que ja en aquella època de grans canvis, a inicis de la primera revolució industrial, començaven a estar amenaçades. A través d’un centenar d’obres, pintures, dibuixos, esbossos i gravats, l’exposició ressegueix el desenvolupament de les composicions de Turner, a partir dels primers esbossos, fins a les aquarel·les, els olis o els gravats finals.
  • On?  A l’entrada del MNAC (Parc de Montjuïc)

Visita guiada a la Catedral de Barcelona

Quan? Dissabte 22 d’octubre a les 10.45 h.
On? A l’entrada de la Catedral (Pla de la Seu, s/n, 08002, Barcelona)

El Segle del Retrat

Quan? dissabte dia 27 de maig, a les 12.45 h.
On? CaixaForum Barcelona (Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8)

Palau Reial Major i l’Església dels Sants Just i Pastor

Quan? Dissabte 28 d’octubre a les 10.00 h.
On? A l’entrada del Palau Reial Major (C. dels Comtes, 2, 08002, Barcelona).

El romànic català al MNAC

Quan? Dissabte 27 de gener

On? A l’entrada del Museu Nacional d’Art de Catalunya (Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n, 08038, Barcelona).

Exposició: “El mirall perdut. Jueus i conversos a l’Espanya medieval”

Quan? Dissabte 20 d’abril a les 10.00 h

On? A l’entrada del Museu Nacional d’Art de Catalunya (Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n, 08038 Barcelona)

Més informació o inscripcions

Es pot assistir a qualsevol escapada programada, sempre que es faci la inscripció degudament.

Les escapades acostumen a ser gratuïtes i tenen un límit d’assistència. Les inscripcions es fan per rigorós ordre d’arribada de les sol·licituds.

Dues setmanes abans de cada escapada, s’anuncia pels canals de comunicació habituals de la Universitat, amb el formulari d’inscripció corresponent.

Per a qualsevol consulta, podeu passar pels despatxos del Servei d’Estudiants de tots dos campus o enviar-nos un correu electrònic a estudiants@uic.es.