Cuidar la societat en l’era de la intel·ligència artificial
La intel·ligència artificial té un impacte creixent en tots els àmbits de la nostra vida. Per un costat, la intel·ligència artificial ens pot proporcionar diagnòstics mèdics més avançats, millorar la gestió de dades i facilitar la presa de decisions. Per l’altre, també pot millorar certs estils d’aprenentatge, i predir futurs desastres naturals i emergències climàtiques amb més precisió. No obstant això, cal reconèixer els reptes que aquesta tecnologia planteja com la possibilitat de desplaçaments laborals en massa, més desigualtats per aquells amb menys accés tecnològic i una dependència creixent de la tecnologia que pot afectar els vincles humans. A més a més, l’impacte ambiental a causa del consum d’energia que es requereix i els residus electrònics que genera no es pot menysprear. Per tant, cal reflexionar de manera col·lectiva sobre la integració d’aquesta tecnologia en el nostre dia a dia amb responsabilitat, amb l’objectiu de cuidar millor la nostra societat.
És per això que la temàtica en aquesta edició de l’Student Academic Conference és cuidar la societat en l’era de la intel·ligència artificial.
Creiem fermament que des de totes les disciplines del coneixement es poden fer aportacions valuoses que contribueixin a la reflexió sobre la cura de la societat en l’era de la intel·ligència artificial. La paraula cura prové del llatí cura, curae i significa ‘cuidar, ocupar-se, inquietud’. De la mateixa arrel cura tenim paraules com curar, procurar, curiós. La cura sobrepassa totes les disciplines.
Per cuidar honestament la societat, és necessari repensar la cura en tots els àmbits possibles: des de la casa, la ciència, la política, el dret, la salut, l’urbanisme, les arts, la tecnologia, i de cada un de nosaltres.
L’objectiu d’aquesta edició és, per tant, mitjançant l’estudi i el rigor científic examinar el paper de la cura de la societat en l’era de la IA, a través d’un diàleg transversal i interdisciplinari que pot ser molt estimulant i transformador.
- 1. Salut i benestar
- Benestar en l’era de la intel·ligència artificial
- Pràctiques de salut pública en l’era de la intel·ligència artificial
- Promoció de la salut i intel·ligència artificial
- Telemedicina: nous camins de l’atenció sanitària
- 2. Tecnologia
- La IA com a futur imminent en la cura de les persones
- L’esport en l’era de la intel·ligència artificial
- Big data i el futur de la cura
- Anàlisi de dades aplicada a la cura de les persones
- Tecnologia i nous sabers
- 3. Art i disseny
- Claus del disseny per a la societat en l’era de la intel·ligència artificial
- Disseny sostenible i crisi energètica
- L’art i la intel·ligència artificial
- El futur de la innovació constant
- El futur dels museus
- 4. Humanitats i comunicació
- Els mitjans de comunicació en l’era de la intel·ligència artificial
- Les arts i la cura en l’era de la intel·ligència artificial
- Noves tècniques: la música com a element essencial de cura
- Literatura i cura de l’ànima: esperança de futur
- El futur de les notícies falses
- 5. Ciències socials, jurídiques i polítiques
- Relacions socials, familiars i cura en l’era de la intel·ligència artificial
- Cal legislar la intel·ligència artificial?
- Com la intel·ligència artificial pot millorar el disseny de polítiques socials?
- El futur de la comunitat en l’era de la intel·ligència artificial
- La IA amenaça o millora la democràcia i la cohesió social?
Les comunicacions les podran presentar alumnes de totes les titulacions i no és necessari que cursin el mateix grau. Només cal que comparteixin l’interès en el tema proposat i vulguin treballar en una àrea de les que es proposen.