- Més vistos
- Darrera visualització
Full Contact Barcelona-Llobregat City
L’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona inaugura, per sisè any consecutiu, l’exposició dels treballs de final de grau, al dipòsit del Rei Martí, que s’acaba de rehabilitar. La mostra, com suggereix el títol “Full contact. Barcelona-Llobregat City”, exposa 20 projectes que resulten d’un combat, d’una confrontació entre dues realitats territorials. Una Barcelona que reconeix el valor ecològic, econòmic i social excepcional del corredor metropolità del Llobregat i que admet la importància que aquesta zona experimenti un desenvolupament que en consolidi la identitat i en reforci les múltiples oportunitats.
Dijous vinent, 20 de juliol, a les 19.00 hores, el dipòsit del Rei Martí, antic magatzem de retenció d’aigua situat al costat de la finca de la torre Bellesguard de Barcelona, reconvertit recentment en espai cultural, obrirà les portes per acollir l’exposició de treballs de final de grau de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona “Full-Contact. Barcelona-Llobregat City”. La mostra, que estarà oberta al públic fins al 31 de juliol i durant el mes de setembre, presenta propostes que donen resposta i advoquen pel gran potencial que forma el sistema de municipis format per Molins de Rei, Pallejà, Sant Vicenç dels Horts i Sant Feliu de Llobregat, que, amb un parc fluvial al mig, actuen com un nou territori, com una “única ciutat”: Llobregat City.
Durant l’acte d’inauguració, els experts —Salvador Rueda, director de BCNecologia; Carlos Quintans, comissari del Pavelló Espanyol de la Biennal de Venècia 2016; Josep Bohigas, director general de Barcelona Regional; Rosa Rull, arquitecta en Bailo i Rull, i David Bravo, responsable de continguts del Premi Europeo de Espai Públic Urbà del CCCB— participaran en un combat dialèctic l’objecte del qual és la reflexió. Un debat obert al voltant de temes que van des de la pertinència d’implicar el món acadèmic en actuacions que aportin escenaris reals a les problemàtiques territorials d’avui a les possibles mirades que aporten institucions, organismes i professionals sobre la ciutat metropolitana i la seva concepció.
L’encàrrec docent del treball de final de grau (TFG) del curs 2016-2017 es formula amb el suport del Servei d’Urbanisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i se centra en la Vall Baixa, un tram fluvial de més de 10 quilòmetres que, juntament amb el delta, formen el corredor metropolità del Llobregat, un territori d’un valor ecològic, econòmic i social excepcional per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i per al conjunt de Catalunya per les diverses funcions que ha anat assumint en el decurs de la història.
Els 20 projectes que formen la mostra “Full contact, Barcelona-Llobregat City” són obra dels alumnes d’últim curs de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona, que, distribuïts en quatre tallers dirigits pels arquitectes Iñaki Baquero, Álvaro Cuéllar, Alberto T. Estévez, Miquel Lacasta, Juan Trias de Bes i Pere Vall, han dissenyat les seves propostes a partir d’una hipòtesi comuna que considera el parc fluvial del Llobregat com el cor cívic d’una “única ciutat”. Així doncs, cada alumne ha desenvolupat un projecte específic en el marc d’una proposta territorial i urbana unitària encaminada a reprogramar les vores de la plana al·luvial de la Vall Baixa com a parc metropolità central de les ciutats ubicades als dos costats del riu Llobregat; i a garantir la interconnexió a peu i amb bicicleta entre els nuclis urbans i el parc fluvial.
Durant l’acte d’inauguració de l’exposició, a més de la celebració del singular combat dialèctic entre experts, es lliurarà el premi de la Càtedra d’Edificació Industrialitzada i Medi Ambient (CEIM) de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona, que premiarà els projectes amb les solucions de sostenibilitat més innovadores, així com els Premis d’Accessibilitat d’Ascensors Schindler als projectes de treball de final de grau (TFG) que millor integrin arquitectònicament l’accessibilitat. L’escola és pionera a introduir l’accessibilitat i la sostenibilitat com a matèria obligatòria i transversal en el seu pla d’estudis.