Màster Universitari en Gestió Cultural - Oficial
Més de 20 anys d’experiència educativa en l’àmbit de la gestió cultural
El màster universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona té un enfocament pràctic i una àmplia perspectiva internacional. El seu programa acadèmic proporciona als estudiants les habilitats i les competències específiques necessàries per desenvolupar-se en l’àmbit de la gestió cultural.
Impulsa la teva carrera en el sector cultural
El màster universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona està dissenyat per dotar els estudiants dels coneixements pràctics necessaris per desenvolupar una carrera professional com a gestors i gestores culturals en diverses organitzacions dins de les indústries culturals i creatives. A més a més, prepara l’alumnat per assumir rols de lideratge en un sector en evolució constant.
Al llarg del programa, l’alumnat adquireix les competències per crear i gestionar els projectes culturals propis. El contingut, l’estructura i les metodologies d’ensenyament se centren en la transferibilitat i l’aplicació pràctica, i garanteixen que els estudiants puguin traslladar el que han après a un context professional.
Màster acreditat
Aquest màster és un títol oficial de postgrau adaptat a la normativa de l’Espai Europeu d’Educació Superior, amb una avaluació duta a terme per l’Agència Catalana de Qualitat Universitària (AQU Catalunya) i l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA). Com a titulació oficial també s’ofereix l’oportunitat d’iniciar un projecte de recerca i desenvolupar-lo en una dissertació perquè l’alumnat iniciï la carrera acadèmica.
Competències
En finalitzar el màster, els alumnes que cursen aquest màster universitari en Gestió Cultural són capaços de:
- Oferir una reflexió sobre la teoria de la cultura al segle XXI i els seus efectes socials.
- Distingir els trets característics de les polítiques culturals locals, nacionals i internacionals.
- Analitzar el teixit cultural d’una societat i formular diagnòstics que n’identifiquin les necessitats i les oportunitats.
- Dissenyar, programar, gestionar i avaluar projectes culturals.
- Crear, gestionar i dirigir equips humans interdisciplinaris.
- Gestionar i recaptar recursos econòmics en el marc de projectes, empreses i institucions culturals.
- Proposar estratègies de màrqueting i comunicació en l’àmbit de la cultura.
- Conèixer i aplicar les noves tecnologies en el procés de gestió, producció i difusió de la cultura.
- Reforçar la consciència de responsabilitat social i el compromís ètic.
Equip docent
El nostre professorat internacional està format cada any per més de 60 professors i experts convidats procedents de diversos països com Alemanya, el Canadà, la Xina, Colòmbia, Egipte, els Estats Units, Espanya, Irlanda, Itàlia, Mèxic, el Perú i Turquia, entre d’altres. La seva trajectòria acadèmica i el contacte directe amb la pràctica professional permet mostrar als estudiants una perspectiva multidisciplinària i multicultural de la realitat del sector.
Estudiants
El màster universitari en Gestió Cultural ofereix l’experiència única d’un intercanvi intensiu entre els estudiants de diferents països i continents i de diferents cultures, idiomes i religions. Per a la titulació, la cultura cobra vida en l’intercanvi i a través de la comunicació. L’intercanvi cultural no és només un objectiu acadèmic, sinó una realitat quotidiana per a cadascun dels estudiants a l’aula i al Campus Barcelona. Així ho demostren els més de 900 antics alumnes de més de 80 països als quals hem format com a gestors culturals en els darrers vint anys.
Visites d’estudi i classes magistrals
Al llarg de l’any acadèmic es fan diverses visites d’estudi a institucions, empreses i entitats culturals de la ciutat on els estudiants tenen l’oportunitat d’aprendre in situ i de primera mà dels responsables encarregats de la gestió.
A més a més, com a complement al programa acadèmic, els estudiants també tenen la possibilitat d’atendre les classes magistrals impartides per professionals d’institucions culturals de reconegut prestigi, nacional i internacional, i intercanviar reflexions amb els ponents sobre la realitat de l’acompliment professional a les institucions que dirigeixen.
Pràctiques
Les pràctiques a empreses, institucions o entitats culturals formen part del pla d’estudis del màster universitari en Gestió Cultural. La titulació té una extensa xarxa de més de 500 convenis actius, amb institucions destacades del sector cultural.
D’altra banda, els estudiants del màster universitari en Gestió Cultural poden accedir al programa ERASMUS+, gestionat pel Servei de Relacions Internacionals de UIC Barcelona, i optar a un suport econòmic per fer un període de pràctiques a l’estranger.
Formació 100% presencial, amb dos itineraris d’especialització
El Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona ofereix dos itineraris d’especialització: Gestió de les Arts Visuals i el Patrimoni Cultural i Gestió de les Indústries Culturals i Creatives.
Programa internacional amb estudiants de més de 80 nacionalitats
Aquest màster està dissenyat especialment per a joves que s’acaben de llicenciar i que es volen formar com a gestors culturals, així com per a professionals en actiu amb diversos anys d’experiència que volen perfeccionar la seva formació i millorar els seus processos i mètodes de gestió.
Més de 900 professionals ja formen part de la comunitat Alumni del màster universitari en Gestió Cultural
Accedeix al programa Alumni Ambassadors de UIC Barcelona i resol els teus dubtes amb els antics alumnes de la titulació.
Continua la teva experiència de formació a l’estranger
Accedeix a un doble grau als Estats Units
El màster universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona ofereix l’oportunitat d’obtenir una doble titulació gràcies al conveni establert amb el màster en Science in Arts Administration de la Universitat de Boston. Un programa a través del qual es pot ampliar els coneixements i horitzons professionals en beneficiar-se de la xarxa de contactes i oportunitats d’una universitat dels Estats Units de primer nivell. Participa en un intercanvi acadèmic internacional.
Participa en un intercanvi acadèmic internacional
A UIC Barcelona, fomentem l’intercanvi i la transferència de coneixements com a pilars fonamentals d’una formació integral. Gràcies a la nostra xarxa de convenis internacionals, oferim als nostres estudiants la possibilitat de fer intercanvis acadèmics i de recerca en prestigioses institucions d’Europa, Amèrica i Àsia.
Extensió d’estudis a Hong Kong
Si el vostre interès és explorar el panorama dinàmic cultural asiàtic, podeu optar per realitzar una extensió d’estudis a Hong Kong. Aquest màster universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona, juntament amb la col·laboració de la prestigiosa Universitat Xinesa de Hong Kong, brinda una immersió única a una de les ciutats més vibrants i cosmopolites del món, on es troben tradició i modernitat, creant un entorn ideal per a l’estudi de la gestió cultural en un context global.
Informació complementària
Presentació
Curs acadèmic 2025-2026: 25a edició
Comença la teva formació com a gestor cultural i posiciona’t en un sector emergent que genera llocs de treball. El Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona es desenvolupa amb un enfocament pràctic i una clara vocació internacional.
Coneixeràs a fons els processos de treball dels serveis i productes culturals des d’una perspectiva orientada a l’emprenedoria. A més de les assignatures instrumentals, el programa inclou matèries perquè fomentis el lideratge i l’ús de noves tecnologies.
També aprofundiràs en les dinàmiques de treball dels dos itineraris d’especialització: arts visuals i patrimoni cultural, i indústries culturals creatives. Tot això, perquè adquireixis un perfil polivalent i multidisciplinari i desenvolupis la teva feina en l’àmbit de les polítiques, les institucions i els projectes culturals. Aquest màster està estretament vinculat a Barcelona, amb una oferta cultural de primer ordre i projectes d’impacte internacional.
Les classes s’alternaran amb visites professionals on tindràs l'oportunitat de conèixer equipaments i institucions culturals i aprendre dels seus directius. A més tindràs classes magistrals i tallers impartits per experts nacionals i internacionals.
* Aquest màster és una titulació oficial de postgrau adaptada a la normativa de l’espai europeu d’educació superior, i amb l’avaluació de qualitat de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació
Objectius
A UIC Barcelona et donarem les eines necessàries per convertir-te en gestor cultural.
Els objectius del Màster són:
- Oferir una reflexió teòrica sobre la cultura al segle XXI i la seva incidència social.
- Donar a conèixer els elements que configuren les polítiques culturals a escala local, nacional i internacional.
- Ensenyar a analitzar el teixit cultural d’una societat i formular diagnòstics que n’identifiquin les necessitats i oportunitats.
- Ensenyar a aplicar les eines de gestió en temes de finançament i gestió econòmica, recursos humans, màrqueting i comunicació, programació i producció cultural.
- Fomentar les habilitats personals per a l’emprenedoria.
- Donar a conèixer la gestió específica de cada sector cultural.
- Ensenyar a avaluar programes i projectes culturals.
- Introduir l’alumne en la pràctica professional.
- Fomentar el sentit de responsabilitat social i el compromís ètic.
A qui s’adreça. Perfil d’ingrés
El Màster Universitari en Gestió Cultural està especialment indicat per a:
- Joves acabats de titular que vulguin formar-se com a gestors culturals.
- Professionals en actiu o amb diversos anys d’experiència que vulguin millorar la seva formació en àmbits de la gestió, metodologies o processos de gestió.
Alumnes
El màster universitari en Gestió Cultural ofereix l’experiència única d’un intercanvi intensiu entre els estudiants de diferents països i continents i de diferents cultures, idiomes i religions. Per a la titulació, la cultura cobra vida en l’intercanvi i a través de la comunicació. L’intercanvi cultural no és només un objectiu acadèmic, sinó una realitat quotidiana per a cadascun dels estudiants a l’aula i al Campus Barcelona. Així ho demostren els més de 900 antics alumnes de més de 80 països als quals hem format com a gestors culturals en els darrers vint anys.
Competències. Perfil de sortida
Està concebut per proporcionar i desenvolupar gradualment en els alumnes les habilitats i les competències específiques pròpies de la gestió cultural, entre les quals destaquen:
- Analitzar el teixit cultural d’una societat i formular diagnòstics que n’identifiquin les necessitats i oportunitats.
- Dissenyar, programar, gestionar i avaluar projectes culturals.
- Crear, gestionar i liderar equips humans interdisciplinaris.
- Gestionar i recollir recursos econòmics en el marc de projectes, empreses i institucions culturals.
- Dissenyar estratègies de màrqueting i comunicació en l’àmbit de la cultura.
- Conèixer i aplicar de les noves tecnologies en el procés de gestió, producció i difusió de la cultura.
- Enfortir el sentit de responsabilitat social i el compromís ètic.
Acreditació acadèmica
Màster Universitari en Gestió Cultural per la Universitat Internacional de Catalunya.
Direcció i coordinació
Direcció
Christoph Pasour
crpasour@uic.es
Llicenciat en Història de l’Art i Estudis Audiovisuals per la Universitat Lliure de Berlín (Alemanya) i la Universitat d’Edimburg (Regne Unit). Productor de televisió. És autor d’articles per a diaris i revistes sobre art de mitjans i cinematografia. Va ser director de projectes i conservador al Museu de Cinematografia a Potsdam, Alemanya; editor comissionat en el departament de cinema de la cadena de televisió cultural 3sat (Alemanya, Àustria i Suïssa). També ha participat en el desenvolupament de guions (ficció / no ficció) per a companyies de producció a Berlín i Hamburg. Ha estat productor/autor de documentals des del 2005 per a companyies de producció a Berlín, Hamburg i Barcelona per a emissores com ART, 3sat, ARD, ZDF, RAI, YLE, TV3. Actualment dirigeix el Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona.
Coordinació
Claudia Balboa Salas
cbalboa@uic.es
Graduada en Conservació i Restauració de Béns Culturals per la Universitat del País Basc i Màster universitari en Gestió Cultural per la UIC Barcelona. Ha treballat com a gestora cultural de l'Institut Cervantes de Pequín i participat en la conceptualització del Master Plan de Langyuan Station, per transformar aquesta àrea industrial de Pequín en una àrea dedicada al desenvolupament de les indústries culturals i creatives del país. Després de la seva experiència a la Xina, va tornar a Espanya l'octubre de 2018 com a directora del Centre de la Cultura del Rioja. Un equipament municipal lligat a una destinació enoturística va dissenyar el pla director i la programació cultural, social i formativa per reobrir-lo. El 2020, es va establir com a consultora cultural independent i va col·laborar juntament amb l'empresa Langyuan New Times Culture en la definició del pla de desenvolupament cultural de la ciutat xinesa de Wuzhen. També ha col·laborat amb l'estudi d'arquitectura Mono Office en la producció d'instal·lacions artístiques com “I Want to be the Future: The Anatomy of Technological Seduction” —desenvolupada juntament amb l'artista xinesa Cao Fei— per a la Whitechapel Gallery de Londres i l’Alserkal Avenue de Dubai. Actualment, coordina els estudis de postgrau en Gestió Cultural de UIC Barcelona.
Professors
Wendy Ramírez Simon
Societat i cultura al segle XXI
La doctora Wendy R Simon és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i doctora en Filosofía Contemporània i Estudis Clàssics por la Universitat de Barcelona.És professora de la Universitat Internacional de Catalunya entre altres. També és directora executiva de la Revista d’Història de la Filosofia Catalana (JOCIH) de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del consell de redacció de l’Anuari de la Societat Catalana de Filosofía de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). És membre de l'Institute of Law and Technology (IDT-UAB) i les seves línies d’investigació inclouen teoría de la dmeocracia, filosofia política Moderna i la crisi de les democràcies contemporànies.
Miguel López-Remiro Forcada
Societat i cultura al segle XXI
És llicenciat en Ciències Econòmiques i doctor en Filosofia per la Universitat de Navarra. Té un MBA per l’IESE i és el primer espanyol graduat en el Getty Leadership Institute de la Claremont University de Los Angeles; investigador convidat i professor a la Universitat de Califòrnia, San Diego; col·laborador del Museu J. Paul Getty de Los Angeles; subdirector del Museu Guggenheim de Bilbao i director fundador del Museu de Navarra. És l’editor, amb drets a escala mundial, de l’antologia de textos de Mark Rothko, Yale University Press i Flammarion. Professor d’Arts a la Universitat de Navarra. Professor a l’ISEM Business School, on també realitza estudis de creativitat i direcció. Paral·lelament desenvolupa una carrera com a assessor d’art independent, economista de cultura, emprenedor artístic i comissari de prestigioses institucions i col·leccions.
David Roselló
Institucions i Polítiques Culturals. Projecte Cultural
Director de Nexe Cultural, empresa de gestió de projectes de formació i suport de disseny i l'execució de projectes Polítics i Culturals. Professor en múltiples cursos a Espanya, l’Amèrica Llatina, Europa i l’Àfrica. Consultor en nombrosos estudis, plans estratègics de cultura i projectes culturals. Autor del llibre Diseño y evaluación de proyectos culturales.
Miquel Bastons
Instruments per a la Gestió de la Cultural. Finançament Cultural
Doctor en Filosofia per la Universitat de Navarra i doctor en Direcció d’Empreses per l’IESE. Professor agregat de UIC Barcelona. Ha estat degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de UIC Barcelona. Autor de llibres i articles especialitzats en el procés de presa de decisions a les organitzacions.
Joaquina Bobes
Màrqueting Cultural. Projecte Cultural
Llicenciada en Història, amb l’especialitat de Prehistòria i Arqueologia, per la Universitat d’Oviedo. Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. Executive MBA, per l’Eada Business School. Estudis de Postgrau al Departament d’Arqueologia de la Universitat de Newcastle upon Tyne (Regne Unit) i al Departament de Gestió i Política Cultural de la City University (Londres, Regne Unit). Sòcia fundadora de la consultora ARTImetría, empresa especialitzada en la planificació estratègica i el màrqueting de la cultura. Des del 1998, és gerent i consultora sènior de l’empresa. Coautora del Manual de tiendas de museos (Editorial Trea, 2014).
Antoni Laporte Roselló
Màrqueting Cultural
Director d’ARTImetria, empresa de consultoria dedicada a la planificació, màrqueting, gestió i avaluació de projectes culturals. Director tècnic de l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (OPPCC). L’OPPCC té per objectiu donar suport als museus, a altres equipaments patrimonials així com a les administracions públiques i agents privats que s’ocupen del patrimoni cultural a Catalunya en la seva relació amb els públics per contribuir a millorar la planificació i gestió museística gràcies a la recerca i la formació. Economista per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Gestió i Polítiques Culturals per la Universitat de Barcelona.
Cristina Calvet
Aspectes Jurídics de Museus, Fundacions i Institucions Culturals
Advocada especialitzada en dret de la propietat intel·lectual. Fa més de 12 anys que exerceix com a advocada en el sector artístic i cultural. Ha estat assessora de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC); va treballar al Fòrum Universal de les Cultures de Barcelona com a advocada assignada al Departament de Producció d’Espectacles. Actualment treballa treballa a l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) proporcionant assessorament legal en l’àmbit de les arts escèniques. En la seva trajectòria docent cal destacar que ha estat membre del Comitè Científic i professora del Màster en Drets de la Propietat Intel·lectual i Industrial del Col·legi d’Advocats de Barcelona; ICAB.
Amilcar Vargas
Aspectes Jurídics de Museus, Fundacions i Institucions Culturals
Doctor per la Universitat de Barcelona i responsable de Patrimoni Mundial a la Casa Batlló. Va créixer a Mèxic. on va estudiar Comptabilitat i Arqueologia, i en 2012 es va traslladar a Barcelona per estudiar dos mestratges en Gestió del Patrimoni i Museologia. La seva principal tasca a la Casa Batlló és la implementació de la Convenció del Patrimoni Mundial, la sensibilització sobre el Valor Universal Excepcional i la consecució de les oportunitats potencials de la inscripció de la Casa Batlló a la Llista de la UNESCO. És especialista en Gestió del Patrimoni Mundial i ha treballat en institucions de renom com la UNESCO (París) i el INAH (Ciutat de Mèxic). La seva experiència internacional inclou estades acadèmiques a Canadà, Alemanya i Mèxic, presentacions en conferències a 13 països i diverses publicacions. És membre d'associacions professionals internacionals com ICOMOS, ICOM, WAC, IAWHP, EAA i GAPP.
Isabel Villanueva
Comunicació i Informació Cultural; Lideratge, Cultura i Noves Tecnologies
Graduada en Comunicació Audiovisual i en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Navarra. A més a més, té un Grau Superior de Música en l'Especialitat de Cant del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Recentment ha finalitzat la seva dissertació de doctorat: "Òpera, cinema i mitjans tecnològics". Actualment, treballa com a vicedegana de la Facultat de Ciències de la Comunicació a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona). Les seves àrees d'ensenyament estan relacionades amb el so, la música i el cinema, i els mitjans i la producció cinematogràfica. Com a professional ha treballat com a productora, guionista i supervisora musical en diferents canals de televisió com ara Telecinco i Antena3.
Iliana Ferrer
Comunicació i Informació Cultural
Iliana Ferrer és professora associada del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, i gestora de projectes a l’agència Templeton. Comunicadora social i periodista especialitzada en direcció i producció de mitjans de la Universitat del Nord a Colòmbia i doctora en Comunicació Audiovisual per la UAB. Ha estat investigadora postdoctoral a la Universitat Pompeu Fabra i a la UAB, i investigadora visitant a Dubai, els Estats Units i Mèxic. També ha realitzat estudis de Producció Cinematogràfica, formació que ha complementat amb la seva experiència en el camp de la producció audiovisual, d’esdeveniments culturals i educatius, la docència i la recerca. Ha realitzat estudis en els camps de l’espectacularització de la informació, la verificació de fets, els mitjans digitals, el gènere i la implementació de robots socials.
Francisco Gil
Creació d’Empreses Culturals
Llicenciat en Filosofia i Lletres, diplomat especialista superior en Didàctica, postgraduat en Gestió de Museus. Té un màster en Recerca Educativa i és doctor en Educació. En la seva trajectòria laboral ha dirigit diversos centres educatius. Ha sigut director del Museu de la Xocolata de Barcelona. És professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona, Esade Business School, de la UOC, de la Universitat Internacional de Catalunya, del Council on International Educational Exchange i de la UNIR. Actualment és assessor de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell de l’aeroport de Sabadell i degà de l’ESDI-Universitat Ramon Llull. Ha publicat diversos articles i publicacions i ha sigut professor visitant en universitats del Perú i Mèxic, entre d’altres. Membre del Grup de Recerca en Ciències Socials GREDICS.
Ramon Castells Ros
Finançament Cultural. Lideratge, Cultura i Noves Tecnologies
Doctor en Gestió de la Cultura i del Patrimoni. Llicenciat en Econòmiques i gestor cultural. Investigador en l’àmbit de les indústries culturals i especialista en finançament de la cultura. Responsable de l’Àrea de Coneixement del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts CoNCA, on fa el seguiment de l’evolució de les polítiques culturals i dels sectors culturals i artístics catalans. Familiaritzat en l’ús d’indicadors d’avaluació de les polítiques i de l’activitat cultural del país. En l’àmbit docent, imparteix classes en diferents cursos i el màster de gestió cultural sobre viabilitat econòmica i finançament de projectes culturals.
Clara Laguillo Abbad
Lideratge, Cultura i Noves Tecnologies
(Barcelona, 1984). Doctora en Filosofia, especialitat Estètica (UAB, 2018). El seu àmbit d’investigació gira al voltant dels malestars temporals en el context de la digitalització i de la recerca i experimentació de formes de temporalitzar dissidents.
És cocoordinadora i docent del CursO a EINA. Des de l’any 2019 coordina el màster en Comissariat d’Art Digital (ESDi-URL) en el qual també imparteix classes. També fa docència al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC), i aquest any s’incorpora a l’equip del màster en Gestió Cultural de UIC Barcelona. Durant els darrers dos anys ha dotat d’una part del contingut el web del Cercle Tecnològic de Catalunya (apartat Actualitza’t - FOCUS), i alhora ha cocoordinat el programa trimestral de recerca de curadories col·lectives (crear) Situacions que es realitza al Centre d’Arts Santa Mònica.
Ha impartit classes a la UAB (Filosofia, Nanotecnologia), a EINA (MURAD), a la UB (Belles Arts), a Blanquerna (URL) i a la Universitat de La Plata (Argentina). Interessada des de fa més de 15 anys en el que significa comissariar, i especialment en els formats propis del context digital, ha participat en nombrosos processos de curadoria i mediació (CaixaForum), documentació (Fundació Joan Miró), ordenació (arxius personals d'artistes com Mercè Boronat i Manolo Laguillo), programació de continguts (Lluïsos Teatre), muntatge (Fundació Foto Colectania) i catalogació (Museu Militar de Menorca).
De les nombroses experiències, en destaca especialment la cofundació l’any 2012 de la plataforma Nómade. Arte y pensamiento (2012-2015).
Una de les prioritats en tota l’activitat professional que realitza són les cures interpersonals.
Jordi Padró
Gestió del Patrimoni Cultural. Projecte Cultural
Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Consultor en patrimoni, museologia i turisme cultural. Fundador i director de Stoa, consultoria en patrimoni, museología i turisme cultural. Professor en diversos cursos, postgraus universitaris i seminaris sobre gestió cultural i turística i desenvolupament local. Assessor d’institucions en polítiques culturals i turístiques, programació i producció museogràfica, projectes territorials de dinamització i interpretació dels recursos culturals i naturals.
Manel Miró Alaix
Gestió del Patrimoni Cultural. Projecte Cultural
Llicenciat en 1085 en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. Arqueòleg freelance de 1989 a 1992. Especialitzat en 1990 en la gestió del patrimoni a l’Escola de Patrimoni de Barcelona. Des de 1998 exerceix el càrrec de soci consultor responsable de l’Àrea d’Interpretació i Projectes Museogràfics d’Stoa. Ha dirigit més d’un centenar de projectes a Espanya, Portugal, Itàlia, Marroc i Perú. Docent en més de 15 universitats espanyoles i llatinoamericanes. Ha publicat articles sobre interpretació del patrimoni i museologia en diferents revistes universitàries i és autor del blog sobre patrimoni cultural ‘Raining Stoner’.
Ainhoa González Graupera
Gestió de les Arts Visuals
Llicenciada en Història de l’Art i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat de Barcelona. Ha fet els cursos de Doctorat en Història, Teoria i Crítica de les Arts, i ha obtingut el Diploma en Estudis Avançats (DEA). Entre el 2004 i el 2016 ha treballat al MACBA, com a conservadora adjunta de la col·lecció. Així mateix, ha treballat en empreses de transport d’obres d’art i muntatge d’exposicions, i ha col·laborat amb galeries i artistes.
Valerie Miles
Gestió de la Indústria Editorial
Nascuda als Estats Units i radicada a Barcelona, Valerie Miles és escriptora, editora, i traductora. Va cofundar el projecte en espanyol de la revista britànica Granta el 2003 mentre dirigia l’editorial Emecé a Espanya, a Planeta. També va fundar la col·lecció de clàssics contemporanis en espanyol de The New York Review of Books durant el seu període com a sotsdirectora d’Alfaguara. És col·laboradora de The New Yorker, The New York Times, El País, La Nación, The Paris Review, o Granta, entre altres mitjans. En l’actualitat és fellow del fons Nacional de les Arts dels Estats Units, per la seva traducció de Crematorio de Rafael Chirbes que es publicarà pròximament a New Directions, editorial per a la qual també ha traduït Enrique Vila-Matas. El 2020 veurà la llum la seva cotraducció i edició ampliada del Diccionario de símbolos de Juan Eduardo Cirlot a l’editorial del New York Review of Books. La seva traducció d’Esto también pasará, de Milena Busquests, va ser finalista del Premi Impac 2016 i també va rebre un premi PEN de traducció. La seva edició més recent, a Yale University Press, és un estudi de Nabokov d’Azar Nafisi, que va donar origen al seu clàssic Leer Lolita en Teherán. Va ser comissària de l’exposició Arxiu Bolaño, 1977-2003 al CCCB de Barcelona, fruit d’una llarga investigació en els arxius privats de l’escriptor. Actualment està embrancada en l’edició i traducció de Borges, les monumentals memòries d’Adolfo Bioy Casares, per al NYRB. El seu primer llibre, un conjunt de converses amb alguns dels escriptors contemporanis més importants del segle XX en aquest idioma, Mil bosques en una bellota, va ser publicat amb el títol A Thousand Forests in One Acorn en anglès. És membre del comitè honorari de la Residencia de Escritores Malba de Buenos Aires, juntament amb John M. Coetzee, Soledad Costantini, Christian Lund i Jorge Monteleone. La Fundación el Libro d’Argentina la va triar com una d’“els professionals més influents” en el món del llibre.
José María Sanchis
Gestió de les Arts Escèniques
Nascut a València, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, especialitzat en Relacions Internacionals, tres anys de preparació per a l’oposició al cos diplomàtic. Treballa en el sector cultural des de 1998, primer al CCCB de Barcelona i, des de 1999, treballa al departament tècnic a l’Auditori de Barcelona. Des de 2003 és responsable de producció de l’OBC amb produccions per, entre d’altres, el festival Sónar, Primavera Sound o el Festival de Peralada. Professor del Màster en Management i Producció Musical de l’ESMUC i de l’assignatura Gestió de les Arts Escèniques Musicals a UIC Barcelona. A més a més, col·labora de manera puntual amb diverses institucions educatives com el IESE, Blanquerna, UPF, UAB, Deusto.
Armando Rotondi
Gestió de les Arts Escèniques
Armando Rotondi és acadèmic, escriptor, professional del teatre i gestor cultural italià. És professor titular i director del Màster en Pràctica Creativa Escènica de l’IAB - Institut de les Arts de Barcelona (convalidat per la Liverpool John Moores University). Després de llicenciar-se a la Universitat Frederic II de Nàpols i cursar un màster de dos anys a la Universitat Sapienza de Roma, es va doctorar a la Universitat de Strathclyde el 2012. També va obtenir tres habilitacions com a professor universitari. Armando és autor de diverses publicacions acadèmiques, entre les quals hi ha més de 10 llibres escrits i editats; més de 50 capítols de llibres i articles en revistes revisades per parells; més de 50 ponències en conferències internacionals, incloses 4 ponències com a orador principal i moltes ponències en panels especialitzats. És membre fundador de la Xarxa Internacional de Teatre Italià (INIT) i membre del Comitè Executiu de l’Associació Europea per a l’Estudi del Teatre i l’Espectacle. A més, és membre de nombrosos consells editorials i patronats. Armando també està actiu en el camp dels projectes i les beques de recerca d’àmbit europeu i internacional. Va ser codirector del projecte “Make a Move” d’Europa Creativa sobre incubadores d’art per al teatre independent i no institucionalitzat a Europa a l’IAB i, actualment, és coorganitzador de la Conferència EASTAP 2024.
Christoph Pasour
Gestió de la Indústria Audiovisual
És productor de televisió. És llicenciat en Història de l’Art i Estudis Audiovisuals per la Universitat Lliure de Berlín (Alemanya) i la Universitat d’Edimburg (Regne Unit). És autor d’articles per a diaris i revistes sobre art de mitjans i cinematografia. Va ser director de projectes i conservador al Museu de Cinematografia a Potsdam, Alemanya; editor comissionat en el departament de cinema de la cadena de televisió cultural 3sat (Alemanya/Àustria/Suïssa). També ha participat en el desenvolupament de guions (ficció/no ficció) per a companyies de producció a Berlín i Hamburg. Ha estat productor/autor de documentals des del 2005 per a companyies de producció a Berlín, Hamburg i Barcelona per a emissores com ART, 3sat, ARD, ZDF, RAI, YLE, TV3. Actualment, dirigeix el Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona.
Marta Crispí
Projecte Cultural. Tutora acadèmica de pràctiques externes
Doctora en Història de l’Art. Professora del Grau en Humanitats de UIC Barcelona i directora del Màster Universitari en Gestió Cultural (2012-2021). La seva recerca es focalitza en temes de patrimoni artístic, gestió cultural, art medieval, iconografia. Ha dirigit o participat en projectes de recerca com: “Els canvis en la gestió de la cultura a Catalunya post-COVID-19. De la presencialitat a la virtualitat” (UIC Barcelona, 2020-2022), “Anàlisi, avaluació de les exposicions temporals de CaixaForum 2009-2018 i creació d’un programa informàtic” (Fundació La Caixa 2018-2020), “Creació de continguts i dinamització de la catedral de Vic” (Bisbat de Vic, 2017-2019), etc. Ha publicat articles a revistes internacionals i és responsable de l’edició de llibres com ara: Cultural Leadership in Transition Tourism. Developing Innovative and Sustainable Models, ed. Elena Borin, Mara Cerquetti, Marta Crispí and Judith Urbano. Springer, 2022; La catedral de Sant Pere de Vic, ed. M. Crispí, S. Fuentes, J. Urbano. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2019 i El monestir de Sant Joan de les Abadesses, ed. M. Crispí i M. Montraveta, 2012.
Claudia Balboa Salas
Coordinadora de pràctiques externes
Graduada en Conservació i Restauració de Béns Culturals per la Universitat del País Basc (2014) i màster universitari en Gestió Cultural per la Universitat Internacional de Catalunya (2015). Ha treballat com a gestora cultural de l'Institut Cervantes de Pequín i col·laborat amb diverses empreses i institucions en el disseny de projectes culturals i expositius. Ha participat en la conceptualització del Master Plan de Langyuan Station, per transformar aquesta àrea industrial de Pequín en una àrea dedicada al desenvolupament de les indústries culturals i creatives del país. Va tornar a Espanya l'octubre de 2018 com a directora del Centre de la Cultura del Rioja, un equipament municipal lligat a una destinació enoturística. Com a funcionària interina de l'Ajuntament de Logronyo, va dissenyar el pla director i la programació cultural, social i formativa per reobrir-lo. El 2020, es va establir com a consultora cultural independent i va col·laborar juntament amb l'empresa Langyuan New Times Culture en la definició del pla de desenvolupament cultural de la ciutat xinesa de Wuzhen, per establir un nou espai urbà dedicat a les arts escèniques i la música. També ha col·laborat amb l'estudi d'arquitectura Mono Office en la producció d'instal·lacions artístiques com “I Want to be the Future: The Anatomy of Technological Seduction” —desenvolupada juntament amb l'artista xinesa Cao Fei— per a la Whitechapel Gallery de Londres i l’Alserkal Avenue de Dubai. Actualment, coordina els estudis de postgrau en Gestió Cultural de UIC Barcelona.
Federica Matelli
Societat i cultura al segle XXI
Investigadora, professora i comissària. És doctora en Societat i Cultura (especialitat: Teoria i Història de l’Art Contemporani) per la Universitat de Barcelona. Màster en Comissariat i Pràctiques Culturals en Art i Nous Mitjans per ESDI i la Universitat Ramon Llull, organitzat per MECAD, Media Centre of Art and Design i llicenciada en Filosofia per la Universitat de Pisa (Itàlia). És també professora de Pensament Modern i Pràctiques Artístiques del grau en Belles Arts de BAU, Centre Universitari d’Art i Disseny de Barcelona. Forma part de l’equip de recerca del projecte R+D “Visualitat i geoestètica en l’era de la crisi ecosocial. Enfocaments analítics (VIGEO)” del grup de recerca AGI. Art, Globalització i Interculturalitat (UB), i de l’equip de treball de GREDITS. Grup de recerca en Disseny i Transformació Social (BAU). Des d’un enfocament interdisciplinari, la seva recerca proposa l’estudi de la pràctica artística en connexió amb altres disciplines com la filosofia, la sociologia o els estudis culturals. De la seva tesi doctoral han derivat deu publicacions en set anys i tres projectes expositius. Ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals. Ha realitzat investigacions per a òrgans públics i privats dedicats a l’art i ha publicat assajos, articles científics i de crítica. També ha difós la seva recerca a escala internacional a través del comissariat. És autora de la publicació titulada Ciutat. El futur no té data, que conté els resultats del projecte homònim realitzat a l’ESPAI 2 de la Sala Muncunill durant l’any 2021 i editat per Terrassa Arts Visuals. El llibre ha guanyat un dels prestigiosos Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual i el Premi Internacional de Disseny I Publicitat ADC*E Europe. Recentment el seu projecte de comissariat “7642. Siempre estaré para ti” ha estat seleccionat entre els 146 presentats a la propera edició del Temporals (2025-2026), el programa d’art contemporani itinerant organitzat per l’Ajuntament de Barcelona (ICUB. Institut de Cultura de Barcelona).
Pràctiques
Les pràctiques constitueixen un dels pilars del pla d’estudis del Màster Universitari en Gestió Cultural ja que faciliten a l’alumnat integrar-se en una empresa o institució cultural, aplicar els coneixements adquirits i desenvolupar les competències professionals pròpies del gestor cultural. Les pràctiques curriculars són obligatòries, tenen una assignació de 12 ECTS. Les pràctiques es fan de manera preferent en la modalitat presencial.
A més a més, com a estudiant del Màster Universitari en Gestió Cultural podràs accedir al programa ERASMUS+, gestionat pel Servei de Relacions Internacionals de la Universitat, i optar a rebre un ajut financer per fer un període de pràctiques a l’estranger com a estudiant i acabat de titular.
Convenis de Cooperació Educativa per a la realització de pràctiques externes
La Facultat d´Humanitats d´UIC Barcelona disposa d´un ampli programa de pràctiques que abasta més de 400 empreses, entitats i institucions culturals a nivell local, nacional i internacional.
Si vols incorporar a la teva empresa un estudiant en pràctiques o acabat de titular escriu un correu electrònic a cbalboa@uic.es per gestionar-ne la sol·licitud.
Objectius
- Conèixer el funcionament d’una entitat o empresa que ofereix productes o serveis culturals.
- Conèixer el procés global d’execució d’un producte cultural o servei cultural.
- Integrar-se en un equip de treball i aprendre la dinàmica de treball de l’empresa o la institució.
- Gestionar un aspecte o una part del projecte o servei d’acord amb uns objectius prèviament fixats.
- Desenvolupar la iniciativa i la responsabilitat en la pràctica professional.
- Analitzar l’experiència laboral i reflexionar-hi, i fer una valoració crítica de la tasca que s’ha dut a terme.
El tutor acadèmic i coordinador de les pràctiques de la titulació supervisa que el pla de treball de cada estudiant estigui relacionat amb els objectius i les competències que ha d’adquirir l’alumnat.
Normativa
Sortides professionals
El compromís de UIC Barcelona és proporcionar a l’alumnat la millor preparació acadèmica. Això es complementa amb l’interès per posar al seu servei els instruments adequats que en facilitin la inserció laboral. Els graduats del Màster Universitari en Gestió Cultural adquireixen les competències necessàries per treballar en els àmbits següents:
- Gestió de serveis o projectes culturals en l’àmbit públic (tant local, comarcal, autonòmic com estatal) o centres d’administració mixta: administracions, museus, teatres, centres culturals, equipaments multiculturals, etc.
- Gestió d’empreses en l’àmbit privat que ofereixen serveis o productes culturals com productores cinematogràfiques, empreses de disseny de continguts culturals per via digital, gestores de projectes de dinamització del patrimoni, galeries d’art, fundacions, empreses dirigides al desenvolupament del turisme cultural, productores de festivals de teatre, cinema o dansa, empreses o ONG dedicades a la cooperació cultural internacional, etc.
Convocatòries d'admissió
Jornada de portes obertes
A UIC Barcelona obrim les portes al món. Des de la Universitat organitzem jornades de portes obertes per als futurs estudiants universitaris que vulguin conèixer la nostra institució, així com la nostra oferta de màsters i de postgraus.
Sessions informatives
Si voleu conèixer amb detall el pla d'estudis d'aquest programa de mestratge i les sortides professionals més demandades en l'actualitat uniu-vos a la propera sessió informativa liderada per Christoph Pasour, director acadèmic del Màster Universitari en Gestió Cultural, i Claudia Balboa, coordinadora dels Estudis de Postgrau en Gestió Cultural i Pràctiques Professionals de la UIC Barcelona.
Properes sessions informatives:
- Dimecres, 20 de novembre del 2024 a les 18:30 h.
- Dilluns, 27 de gener del 2025 a les 18:00 h.
- Dimarts, 4 de març del 2025 a les 18:00 h.
- Dimarts, 27 de maig del 2025 a les 18:30 h.
Inscripcions mitjançant aquest enllaç.
Calendari i convocatòries d'admissió
El període de sol·licitud d'admissió per al Màster Universitari en Gestió Cultural (curs acadèmic 2025/2026) estarà obert fins el 30 de juny del 2025.
Des de l'obertura del període de presentació de sol·licituds, la direcció i la coordinació del Màster realitzarà les entrevistes i resoldrà progressivament l'admissió dels candidats. Els candidats interessats a realitzar el Màster podran enviar la sol·licitud d'admissió en línia encara no hagin finalitzat els estudis, sempre que abans de l'inici del curs presentin els documents que acreditin que estan en possessió de la titulació requerida.
Per a més informació, contacteu amb Nidia Beltrán, assessor d'Admissions de la titulació: ccamposa@uic.es
Requisits d'admissió
Proves d'admissió
Prova d'admissió específica, una vegada s'ha examinat la documentació requerida.
Documentació necessària
La documentació necessària per accedir al Màster Oficial en Gestió Cultural la trobarà a l'enllaç següent
Criteris d'admissió
L’accés al Màster està obert a titulats universitaris de qualsevol disciplina. És necessari realitzar una prova d’admissió. S’estudiaran totes les candidatures en què es compleixin els requisits establerts en les vies d’accés. La decisió sobre l’admissió es prendrà en funció dels criteris següents:
- Expedient acadèmic universitari
- Curriculum vitae (no cal experiència prèvia, però es valorarà)
- Resultat de la prova d’admissió
- Entrevista personal
Reserva i matrícula
Vies d'accés
Pot sol·licitar l'admissió al Màster Oficial en Gestió Cultural qualsevol persona que compleixi els requisits que trobarà a l'enllaç següent
Beques i finançament
Beques que ofereix UIC Barcelona per a màsters i postgraus
Altres beques
Finançament
La UIC Barcelona ofereix la possibilitat de pagament fraccionat per cursar els estudis de Màster Universitari en Gestió Cultural segons s'indica a continuació:
- 20% de l'import de la matrícula en el termini de 15 dies després d'obtenir l'admissió
- 20% els 10dies següents al moment en què s'hagi formalitzat la matrícula
- 20% abans del 30 de novembre
- 20% abans del 31 de gener
- 20% abans del 31 de març
Preguntes freqüents
Màster
- Què són els crèdits ECTS?
El crèdit ECTS (Sistema Europeu de Transferència de Crèdits) és la unitat que serveix per comptabilitzar totes les activitats que duu a terme l’estudiant dins del procés de formació: hores de classe —teòriques i pràctiques—, hores d’estudi, seminaris, treballs, pràctiques i projectes, preparació i realització d’exàmens o altres proves d’avaluació. Cada crèdit ECTS equival a 25 hores de treball de l’estudiant. - Què és un màster oficial?
Un màster oficial és una titulació d’ensenyament de postgrau amb validesa a tot el territori nacional i a tots els països de la Unió Europea que formen part de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES). Per accedir-hi es requereix tenir el grau acadèmic de llicenciat, diplomat o equivalent o de graduat en el nou sistema d’ES.
El Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona és una titulació oficial de postgrau adaptada a la normativa de l’Espai Europeu d’Educació Superior, i amb l’avaluació de qualitat de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) i de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA). - Quina diferència hi ha entre el Màster i els postgraus en Gestió Cultural, Gestió de Patrimoni i Museus i Gestió d’Indústries Culturals?
El Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona té una càrrega acadèmica i de treball més gran. Com a conseqüència, ofereix una visió més global de la gestió cultural que es complementa amb el projecte final de màster i les pràctiques professionals.
Els postgraus, pel seu format més reduït, són una opció òptima per a les persones que compaginen feina i estudi o bé realitzen paral·lelament altres cursos. Estan dirigits a graduats, llicenciats o diplomats que desenvolupen una activitat professional i volen ampliar la seva formació en àrees clau de la gestió cultural. Les assignatures que constitueixen el pla d’estudis dels diferents postgraus formen part del currículum acadèmic del Màster.
El Màster Universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona és una titulació oficial de postgrau adaptada a la normativa de l’Espai Europeu d’Educació Superior. Els postgraus són, a tota la UE, títols propis de les universitats que els imparteixen. - Les pràctiques són obligatòries? Puc validar la meva experiència professional?
Les pràctiques constitueixen un dels pilars del pla d’estudis del Màster Universitari en Gestió Cultural, ja que faciliten a l’alumne integrar-se a una empresa o institució cultural, aplicar els coneixements adquirits al llarg del curs i desenvolupar les competències professionals pròpies d’un gestor cultural.
Les pràctiques són obligatòries, tenen una càrrega docent de 12 crèdits i equivalen a unes 250/300 hores de pràctiques que es fan durant el curs o bé durant el període estival (fins a finals del mes de novembre). A Espanya les pràctiques no solen ser remunerades. - He de parlar castellà o català per fer pràctiques a Catalunya?
A Catalunya les llengües oficials són el català i el castellà, encara que la llengua vehicular de les institucions públiques és majoritàriament el català. UIC Barcelona recomana conèixer i aprendre les dues llengües. Si l’alumne vol fer les pràctiques a Catalunya, haurà de tenir un nivell mínim B2 d’espanyol entre el mes d’octubre i gener del curs del Màster. En cas contrari, la coordinació del Màster Universitari en Gestió Cultural no li pot garantir que obtingui un conveni de pràctiques a Catalunya.
UIC Barcelona, a través del Departament d’Idiomes, ofereix cursos presencials i en línia compatibles amb l’horari de classes del Màster que permeten l’aprenentatge de l’espanyol i el català. - Si estic registrat/ada en l’edició en castellà del Màster, puc triar assignatures optatives del Màster en anglès (i viceversa)?
Els alumnes han d’escollir tres assignatures optatives, que poden ser de l’edició en anglès o en castellà indistintament. No poden escollir assignatures que coincideixin el mateix dia i horari.
Alumni Ambassadors
Coneix els nostres Alumni Ambassadors
Els Alumni Ambassadors són antics alumnes voluntaris que t'explicaran la seva experiència a UIC Barcelona. Amb ells podràs resoldre els dubtes que et sorgeixin sobre el programa triat, la Universitat i la seva experiència com a estudiant.