07/04/2017

Acadèmics, crítics i professionals de la indústria audiovisual analitzen les ‘Identitats en sèrie’ en el 5è Simposi de Ficció Televisiva

El 5 d’abril la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona va celebrar el 5è Simposi sobre Ficció Televisiva sota el títol “Identitats en sèrie”.

Durant la jornada, acadèmics, crítics de sèries i professionals de la indústria audiovisual van analitzar la identitat de personatges de sèries i com a través d’ells es construeix la realitat en sèries com Westworld, Penny Dreadful, The Young Pope, Lost, Eyewitness. La sessió la va inaugurar el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, el Dr. Alfonso Méndiz, juntament amb la Dra. Raquel Crisóstomo, organitzadora del V Simposi de Ficció Televisiva.

La primera conferència va anar a càrrec de la Dra. Charo Lacalle, catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, sota el títol “Escèptiques o feministes? Maternitat, família i treball en els personatges femenins d’Eyewitness”, en què es va analitzar la identitat de la dona en aquesta sèrie i es va contextualitzar en la societat actual: “en totes les societats les dones s’han convertit en un pilar essencial de l’economia”, va manifestar.

Després de la intervenció de Lacalle, la Dra. Raquel Crisóstomo va analitzar el personatge de Vanessa Ives a Penny Dreadful a la conferència “La lluita per/contra la identitat a Penny Dreadful”. Després, va arribar el torn del Dr. Aaron Rodríguez, de la Universitat Jaume I, amb “Dels identitaris a la Identitat: la trobada amb l’Altre en la ficció televisiva”, en què va analitzar un fictici Pius XIII a la sèrie The Young Pope, i com evoluciona el personatge a mesura que transcorren els capítols. L’última conferència del matí va ser protagonitzada pel Dr. Iván Bort, del Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez de Palma de Mallorca, amb “Les sèries són el seu opening: la construcció narrativa de la identitat a les obertures”, en la qual va analitzar els openings de diferents sèries.

A la tarda, la Dra. Glòria Salvadó, de la Universitat Pompeu Fabra, va parlar de “Westworld: identitat i temps”, i la va seguir Josep Gatell, un dels autors del llibre Objectivo Writers' Room, que va compartir amb tots els assistents la seva experiència als Estats Units després d’analitzar el sistema de treball dels guionistes.

La jornada va finalitzar amb una taula rodona formada per diversos experts de la indústria audiovisual i moderada per la Dra. Laura Pousa, cap d’estudis del Grau en Comunicació Audiovisual. Hi van participar: Víctor Sala, creador de Serielizados; Alberto Rei, crític de televisió d’El Mundo i col·laborador del programa “Likes” de Movistar +; Óscar González, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i col·laborador en la secció de sèries de “Nits de ràdio” (Onda Cero), i Lorenzo Mejino, crític de sèries a El Diario Vasco.

Finalment, els alumnes de Comunicació Audiovisual Alfons Ruata i Luis Messeguer van tancar el simposi amb una sessió de música en directe tocant temes de sèries de televisió.