- Més vistos
- Darrera visualització
Alejandro Haiek inaugura una nova edició del cicle Foros
Més d’un centenar de persones assisteixen a la conferència del veneçolà, referent en l’àmbit de l’arquitectura social i col·laborativa
Dilluns passat, 26 de febrer, Alejandro Haiek, cofundador del laboratori experimental d’investigació aplicada LABProFAB, va donar el tret de sortida a la nova edició del cicle Foros School of Architecture amb una conferència titulada “Construint relacions”.
El professor de l’escola Miquel Lacasta, codirector d’aquesta edició juntament amb Marc Chalamanch i Carmen Santana, va ser l’encarregat de l’obertura oficial del cicle que s’articula sota el títol “Plural Innovations” i que, aquest any, té la col·laboració de BBConstrumat.
En la seva intervenció, el professor de l’escola Miquel Lacasta va incidir en el concepte obert d’innovació com a element fonamental per afavorir l’expansió de l’arquitectura més enllà del seu marc disciplinari tradicional.
Després va intervenir Alejandro Haiek, qui, davant més d’un centenar d’assistents, va exposar el seu treball a l’Aula Magna de la Universitat prenent com a referència dos dels seus projectes més recents: La casa giroscópica i la Nave cultural deportiva, tots dos desenvolupats a la ciutat veneçolana de Barquisimeto, la tercera ciutat industrial del país llatinoamericà.
Durant la seva conferència, l’arquitecte veneçolà va exposar alguns dels principis que regeixen el seu treball, com són la negació de l’arquitectura com a idea de progrés o de futur, l’obsolescència com a recurs, l’estètica de la imprecisió o el principi de col·lectivització del treball. També va incidir en el caràcter social que revesteix tots els seus projectes. “Interactuar de manera horitzontal és una de les nostres maneres de pensar. L’arquitectura construeix relacions humanes. En aquest sentit, l’arquitecte ha de pensar-se més com a ciutadà que com a expert, però sense renunciar als principis tècnics de la disciplina”, va destacar.
Alejandro Haiek, és arquitecte graduat per la Universitat Central de Veneçuela i actualment exerceix com a professor de la Universitat d’Umea, Suècia. Premi Nacional de Cultura Veneçolana l’any 2010, el seu treball ha estat recentment exhibit a la 15a Biennal d’Arquitectura de Venècia, 2016. Ha estat nomenat nou talent a la revista Metropolis pel comissari del MOMA Martino Stierli el 2015 i l’any 2012 va guanyar el primer premi en el Festival Internacional d’Arquitectura de Barcelona EMA3.
El cicle Foros continua el proper 5 de març amb la ponència de l’arquitecta catalana Itziar González Virós. Presidenta del Parlament Ciutadà i directora de l’Institut Cartogràfic de la ReVolta, González Virós acaba de guanyar el concurs internacional per al projecte d’urbanització de la Rambla de Barcelona. La conferència, que porta per títol “Les Rambles socials” se celebrarà a l’Aula Magna de la Universitat a partir de les 19.30 h de la tarda.