14/10/2019

Arrenca el cicle ‘L’essència del cristianisme’ a la Facultat d’Humanitats

Quatre conferències conviden a reflexionar sobre l’essència fonamental del cristianisme des de la perspectiva catòlica i protestant

El 7 d’octubre va tenir lloc la conferència inaugural del cicle “L’essència del cristianisme”, que organitza la Facultat d’Humanitats. Es tracta d’un cicle de quatre sessions, impartides pel Dr. Josep-Ignasi Saranyana, que busca reflexionar, des d’una perspectiva històrica i conceptual, sobre el que grans teòlegs catòlics i protestants han considerat l’essència del cristianisme. 

En la primera sessió del cicle, el Dr. Saranyana va centrar-se en l’origen especulatiu de la pregunta per l’essència del cristianisme, que podria situar-se en el context del protestantisme i a partir d’una preocupació plantejada ja inicialment per Martí Luter.

A continuació, el professor Saranyana va explicar com durant els segles XVIII i XIX, seguint la inquietud inicial de Luter, es produeix dins la teologia protestant un moviment que desplaça l’estudi filosòfic cap a l’estudi crític i exegètic dels textos bíblics. Aquest anàlisi crític tindria com a objectiu últim la recerca d’un nucli primigeni, un Urevangelium, o “evangeli en els evangelis” que permetés arribar a aclarir el missatge fonamental que contenen els evangelis sinòptics de Mateu, Lluc i Marc.

Saranyana va fer referència en aquest context a la significativa figura d’Adolf von Harnack i la seva reeixida concepció en el món protestant d’un nucli essencial del cristianisme que caldria anar desembolcallant en treure’n l’escorça històrica. Igualment va dibuixar la figura d’Alfred Loisy, sacerdot i teòleg catòlic francès, excomunicat per les seves heterogènies tesis, que assegurà en el seu temps que el cristianisme no disposa d’un nucli original, sinó que s’ha anat fent en la història i en funció, en cada cas, del seu desenvolupament històric i pràctic, teoria que prengué el nom de “modernisme teològic”.

En les propers sessions que impartirà el Dr. Saranyana els dies 14 i 16 d’octubre a les 17 h a l’aula A502 del Campus Barcelona, el professor té previst desenvolupar la resposta catòlica al plantejament protestant a través especialment de la figura de Romano Guardini i el seu imprescindible escrit intitulat pròpiament L’essència del cristianisme.