18/12/2020

Beatriz de Tapia: "El nostre sector avança molt de pressa i hem de treballar sempre donant la màxima qualitat als nostres pacients"

La professora del Departament de Periodòncia i guanyadora del Premi Fonseca 2020 ens explica què ha suposat per a ella guanyar un premi d’aquest nivell i ens actualitza com està la situació del sector en temps de pandèmia

Beatriz de Tapia, professora del Departament de Periodòncia de la Facultat d’Odontologia, va rebre el Premi Fonseca 2020 gràcies al seu treball sobre la modificació de pròtesis per millorar el tractament de la mucositis periimplantària. Aquest prestigiós guardó, atorgat per la Societat Espanyola de Periodòncia, reconeix la tasca de l’equip d’investigadors de periodòncia de UIC Barcelona.

Comencem pel principi, per què vas voler estudiar Odontologia?

He crescut en una família de metges i tenia clar des de ben petita que volia dedicar-me al món de la salut. L’odontologia sempre m’ha atret i m’ha resultat molt interessant.

I, què et va fer decantar-te per l’especialitat de Periodòncia?

M’encanta la medicina i la part quirúrgica. La periodòncia era l’especialitat perfecta per a mi, ja que uneix totes dues característiques per la gran relació que té amb les patologies sistèmiques.

Actualment, ets professora a la Facultat d’Odontologia de UIC Barcelona, quines matèries imparteixes i què hi ensenyes?

Imparteixo classe en l’assignatura de Periodòncia, Seminari de Periodòncia I i II a quart i cinquè curs. Actualment explico la part quirúrgica de reducció de bosses després de la fase higiènica inicial.

A més a més, també formes part de l’equip de Periodòncia de la Universitat. Pots explicar-nos en què se centra la teva feina dins l’equip?

Imparteixo la classe de Revisió de la Literatura Clàssica als alumnes de primer curs del Màster en Periodòncia, i superviso la part clínica com a instructora una tarda a la setmana. A més a més, estic involucrada en l’equip de recerca i participo en diversos estudis clínics.

De fet, gràcies a la tasca que realitzeu, has obtingut el Premi Fonseca 2020 a la millor publicació científica. L’enhorabona! Podries detallar-nos la temàtica de l’estudi?

Gràcies! El nostre estudi va consistir en un assaig clínic aleatoritzat en pacients amb mucositis periimplantària, en el qual vam testar l’efecte de modificar la pròtesi implantosuportada quan no permetia un accés fàcil a la higiene del solc periimplantari.

Per fer el treball es va dividir els pacients en dos grups, i els resultats van mostrar que aquells als quals no s’havia modificat la pròtesis van tenir un rebot ampli de la mucositis periimplantària; en canvi, el grup que sí que va rebre la modificació va mostrar una millora progressiva i constant. 

Per què és rellevant aquest article?

Demostra la importància del disseny de la pròtesi implantosuportada en el manteniment de la salut periimplantària i la rellevància de l’accés, per part del pacient, a la higienització del solc periimplantari. És fonamental instruir els pacients en mesures d’higiene, especialment, al voltant dels implants.

Què va suposar per a tu guanyar el premi?

Sens dubte, guanyar el guardó de la Societat Espanyola de Periodòncia ha estat un orgull enorme. Per a mi va ser molt emocionant rebre un reconeixement tan important de la comunitat científica per l’esforç i la feina feta.

Sense cap dubte, i centrant-nos en l’actualitat, l’any 2020 ha estat marcat per la pandèmia de la COVID-19, com s’ha adaptat el sector de la periodòncia a aquesta crisi?

Implementant tots els protocols que ajudin a prevenir el contagi i la disseminació vírica, entre altres mesures, per exemple, indiquem al pacient que ha de glopejar un preparat de col·lutori amb peròxid d’hidrogen a l’1 % abans de començar qualsevol tractament.

I, com creus que el sector tirarà endavant?

L’odontologia és un dels sectors en què les mesures higièniques i de protecció estaven més instaurades. A partir d’ara crec que serem, si es pot, encara més estrictes en aquest sentit. A més, crec que el sector en sortirà reforçat, ja que la població en general s’ha conscienciat més de la importància de la salut general i, en especial, de la bucodental.

Finalment, com a antiga alumna de la Facultat i professional en actiu, quin missatge t’agradaria transmetre als joves odontòlegs que estan a punt d’incorporar-se al món laboral? 

Els felicito i els vull transmetre molta energia i molts ànims!, que no deixin de treballar amb la mateixa il·lusió que tenen en aquests moments i, per descomptat, que no deixin de formar-se i actualitzar-se. El nostre sector avança molt de pressa i hem de treballar sempre donant la màxima qualitat als nostres pacients.