22/09/2017

‘Billy’ i ‘Land2Stand’, primer premi compartit en la 21a edició del Taller Vertical de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona

Els prototips “Billy” i “Land2Stand” van ser els guanyadors de la 21a edició del Taller Vertical de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona, ​​titulat “Exhibition Spaces”. En aquesta edició, els alumnes van desenvolupar estructures flexibles, que poden adoptar diferents formes i configuracions per albergar obres de diferents naturaleses i suports.

Fotografia: prototip "Billy" ©Aitor Estevéz

Després d’una jornada de presentacions de projectes al Pati d’Escultures del CCCB, el jurat, format per la Dra. Concepción Peig, especialista en art; l’arquitecta i professora d’urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, la Dra. Maria Rubert de Ventós, i el nostre professor de l’àrea de Composició Guillem Carabí, va deliberar i va fer públics els premis en una cerimònia presidida pels directors del Taller Vertical d’enguany, Manuel Arenas i M. José Díaz.

El primer premi el van compartir els prototips “Billy” i “Land2Stand”. Per la seva banda, el projecte “Exhibition Scape” va guanyar el premi del públic.

La cerimònia d'entrega de premis va tenir lloc a l’Aula Magna de UIC Barcelona el dia 13 de setembre.

Fotografia: prototip "Land2Stand" ©Aitor Estevéz

Guanyadors

El projecte “Billy”, dirigit pels alumni de l’escola Guillermo Santomà i Marta Esqueu, es basa en la sistematització i creació d’un mètode per aconseguir controlar un aparent desordre. Això és possible, primer, coneixent, enumerant i acotant tot el material que es tenia per, després, a través de la col·locació d’un eix de coordenades, poder obtenir la posició de cadascuna de les peces, i així conèixer el seu lloc exacte en l’espai. El resultat és el control absolut d’un projecte versàtil que s’exposa sol i que, a més, ofereix moltes possibilitats per adaptar-lo als espais d’exposició i tenir d’aquesta manera caràcter propi.

“Land2Stand”, proposta, realitzada pel grup del professor Iñaki Baquero i l’alumni de l’ESARQ - School of Architecture Oriol Anglada, genera un espai expositiu basat en l’art pobre (de l’italià, arte povera). En paraules dels alumnes: “D’una banda, l’objectiu ha estat mantenir el concepte d’art pobre aprofitant al màxim la pròpia materialitat de que disposàvem, i generar així un espai contenidor que al mateix temps és contingut. D’altra banda, fer una profunda reflexió sobre els condicionants propis d’un espai expositiu, conceptes com la transportabilitat, la mal·leabilitat i la modularitat són conceptes que han basat la nostra proposta, i generar uns espais tridimensionals a partir d’un element bidimensional, el marc.

Tot aquest conjunt de reflexions ens ha permès generar un espai de sensacions, on es viu una experiència tant en l’element expositiu com en l’element exposat”.

Taller Vertical

El Taller Vertical és un dels actes més importants i representatius de l’escola des dels seus inicis, el 1997. Reuneix tots els alumnes, de segon a cinquè de carrera, que es barregen en diversos equips dirigits cadascun per un parell de reconeguts arquitectes joves del panorama nacional, per dur a terme un exercici real d’arquitectura amb finalitat social.