L’estudi, publicat recentment en la revista Journal of Lipid Research, revela que la ingesta d’aliments rics en greixos durant uns dies produeix un increment dels endocannabinoides a l’hipotàlem, així com de l’activitat del greix marró, que incentiva la despesa de calories i ajuda a aprimar.
Cristina Miralpeix, primera autora del treball, explica que “gràcies a aquest estudi dut a terme amb ratolins, hem descobert que el senyal entre endocannabinoides i greix marró només es produeix quan l’obesitat és inicial i no en fases avançades de la patologia”.
A més a més, la Dra. Núria Casals i la Dra. Rosalía Rodríguez, autores principals de la recerca, han comprovat que “quan s’ingereixen aquests greixos en períodes reduïts de temps es produeixen diferències per sexes. Els nivells d’endocannabinoides detectats són més alts en el cas de les dones i, per tant, tenen una protecció més gran enfront de l’obesitat que els homes”.
Els resultats de l’estudi obren la porta a explorar amb més profunditat els endocannabinoides i l’activació del greix marró amb els canvis primerencs a l’hipotàlem, i a tenir-los en compte com a nous biomarcadors de l’obesitat. També permetran abordar aquesta patologia de manera diferent considerant el gènere de la persona.
A més dels investigadors de UIC Barcelona, hi han participat experts d’altres institucions com la Universitat de Barcelona (UB), que forma part juntament amb UIC Barcelona del Grup CIBERobn i l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC).