22/04/2024

David Chipperfield: ‘No hem de renunciar a l’arquitectura, sinó aplicar-la de manera més significativa’

L’arquitecte britànic David Chipperfield, impulsor de la Fundació RIA, afirma que els arquitectes poden aconseguir que les ciutats, els pobles i els edificis es modelin de manera més sensible.

Foros 2024: “Landing” explora la situació actual de l’arquitectura: és el moment de sembrar amb noves idees que facin germinar un nou paradigma, i identificar les traces de la nova arquitectura que arriba.

L’arquitecte britànic David Chipperfield va instar a Barcelona a integrar de manera urgent les preocupacions socials i ambientals, sense que els arquitectes acabin caricaturitzant-se com a ecologistes o activistes. “No hem de renunciar a l’arquitectura, sinó aplicar-la de manera més significativa”, va manifestar.

Chipperfield va assegurar que hi ha motius per ser optimistes. “Com a arquitectes —va afirmar— podem promoure que les ciutats, els pobles i els edificis es modelin de manera més sensible. Hem de ser proactius i insistir que el desenvolupament territorial i l’activitat constructiva es mesurin en termes d’impacte social i ambiental. No podem acceptar que el pragmatisme o l’eficiència comercial dictin les normes”.

David Chipperfield, premi Pritzker d’Arquitectura 2023 i fundador de la Fundació RIA; Manuel Rodríguez, director general de la Fundació RIA, i Josep Bohigas, arquitecte i director de l’agència pública de desenvolupament urbà Barcelona Regional entre 2016 i 2023, van participar en la cinquena conferència del cicle Foros, que organitza la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona).

Jaime Batlle, arquitecte i professor de UIC Barcelona, va presentar la conferència emfatitzant la importància de situar les persones al centre del debat arquitectònic i urbanístic. Va assenyalar que, “enmig d’un creixement descontrolat de la construcció, és fonamental buscar solucions que responguin a les necessitats bàsiques de les persones i que promoguin el seu benestar”. Tant en la pràctica professional com en l’educació de futurs arquitectes i urbanistes, Batlle va subratllar que “l’arquitectura i l’urbanisme han de servir la societat”.

La conferència es va centrar en l’activitat de la Fundació RIA, impulsada per David Chipperfield i ubicada a Galícia. La Fundació, un think tank independent, promou el desenvolupament territorial estratègic. Amb un model ascendent de treball proper al territori i a les entitats socials, proposa idees innovadores i estableix vincles entre agents públics i privats, amb l’objectiu de fomentar un urbanisme descentralitzat alineat amb la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

“L’arquitectura s’ha convertit en una professió competitiva. No obstant això, amb la Fundació RIA, hem experimentat una nova generositat entre arquitectes, planificadors, investigadors i institucions”, va explicar Chipperfield. I va afegir: “Estem reflexionant sobre com podem oferir els nostres serveis, prioritzant una pràctica arquitectònica més col·laborativa i centrada en la comunitat”.

Manuel Rodríguez, director general de la Fundació RIA, va explicar com han desenvolupat una metodologia integral que es fonamenta en una immersió directa en l’entorn local, on s’identifiquen les necessitats reals i s’estableix un diàleg obert amb la comunitat. Aquesta metodologia implica la participació en debats amb experts locals i autoritats, l’organització de discussions internes i la creació d’espais per a la participació de les persones responsables de la presa de decisions.

“La nostra experiència en primera línia ens ha portat a desenvolupar una metodologia que sorgeix directament de les comunitats locals. Això ens permet entendre les seves dinàmiques, necessitats i preocupacions. A més, considerem fonamental la participació de les autoritats en el debat, ja que creiem fermament en la importància d’un enfocament col·laboratiu per aconseguir solucions efectives i sostenibles”, va assegurar Manuel Rodríguez.

D’altra banda, Josep Bohigas va elogiar l’activitat de planificació territorial de la Fundació RIA. “És molt bona notícia que David Chipperfield hagi impulsat aquesta iniciativa, amb voluntat de contribuir al territori”, va afirmar.

“Els arquitectes i urbanistes moltes vegades arribem tard. La planificació urbanística s’ha convertit en una manera de reparar els errors ja comesos”, va lamentar. “Però les bones idees provenen d’entendre bé les necessitats del territori, i això permet crear models aplicables a altres zones amb característiques similars”, va declarar.