04/06/2020

Dr. Antoni Macaya: “La cerca de contactes és imprescindible per detectar nous casos d’ITS”

És una de les conclusions que mostra l'estudi liderat pel professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i que se centra en el marc jurídic i en els problemes que poden sorgir en la cerca de contactes amb infecció de transmissió sexual

La identificació precoç de persones que pateixen una infecció de transmissió sexual (ITS) ajuda a disminuir la cadena de transmissió i a prevenir noves infeccions. No obstant això, quan l'afectat revela la identitat o altres dades dels seus contactes al personal sanitari pot estar vulnerant-se el dret a la protecció de les dades de les persones, la qual cosa tindria repercussions legals.
 
El Dr. Antoni Macaya, professor de Dermatologia i Venereologia del Grau en Medicina, ha liderat l'estudi titulat “Confidencialitat de dades, secret professional i cerca de contactes en infeccions de transmissió sexual” en el qual explora el marc jurídic i els problemes que poden sorgir en la cerca de contactes amb infecció de transmissió sexual.
 
Publicat recentment a la revista Medicina Clínica, l'article estudia aquests problemes revisant la legislació vigent i incidint en la importància que sigui el mateix pacient diagnosticat d'una ITS qui informi la seva parella i contactes. “D'aquesta manera es podran harmonitzar la legislació i els protocols que s'estan implementant ja en altres països, amb l'objectiu de millorar les estratègies de les cerques de contactes de persones amb ITS”, explica el Dr. Macaya.