11/05/2017

El cicle de conferències ‘Foros 2017: The Agency of Architecture’ tanca amb la conferència del provocador arquitecte alemany Arno Brandlhuber

Un any més, l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona ha acollit els Foros, el cicle de conferències d’arquitectura en què arquitectes de prestigi nacional i internacional visiten l’ESARQ - School of Architecture i comparteixen la seva visió de l’arquitectura i de la professió a través dels seus treballs.

El cicle de conferències Foros 2017 ha girat entorn del tema “The Agency of Architecture” (L’agència de l’arquitectura), un concepte que convida a la reflexió sobre la capacitat que posseeixen els arquitectes d’enriquir, alterar o, fins i tot, posar en crisi l’entorn.

Ines Weizman, professora de teoria de l’arquitectura i directora de l’Institute for History and Theory of Architecture and Planning a la Bauhaus, Universitat de Weimar, va ser l’encarregada d’obrir el cicle amb la seva conferència “Tuning into the Void. Architectures that talk”, amb la qual va donar el marc teòric al cicle d’enguany i va explicar com l’arquitectura pot dirigir la seva agència per transformar el nostre concepte tradicional de la pràctica arquitectònica.

Per la seva banda, el jove despatx català GOIG va fer un recorregut per temes i conceptes sobre els quals es construeix el seu treball en comú i van explicar no només els productes, sinó els processos que defineixen la seva pràctica, marcada per la distància, YouTube i el realisme.

Markus Bader, cofundador de Raumlabor i director de l’Urban School Ruhr, va reflexionar sobre com tots junts, en els nostres actes col·lectius i privats, generem espai, i com la sincronització de totes les activitats condensades en un espai crea ciutat.

L’arquitecte i urbanista israelià Rafi Segal, professor al MIT, a través de l’exposició d’alguns dels seus últims projectes, va analitzar els aspectes culturals i sociopolítics de l’arquitectura de les ciutats.

En el seu torn, María Langarita, fundadora del reconegut despatx madrileny Langarita-Navarro, va impartir una xerrada sobre com categoritzar l’arquitectura segons la seva consistència material.

El cicle va culminar amb la ponència del provocador arquitecte alemany Arno Brandlhuber, autor del projecte “Antivilla”, casa de cap de setmana i lloc d’exili per als artistes de Berlín. La seva conferència va versar sobre la pel·lícula Legislating Architecture, que Brandlhuber va dirigir, juntament amb l’artista Christopher Roth, i que va presentar en la XV Biennal d’Arquitectura de Venècia, per mostrar algunes línies de la recerca que l’ocupa en aquest moment. L’arquitecte berlinès va explorar com l’arquitectura és modelada pels sistemes de regulació i les lleis de la societat, i va exposar la seva hipòtesi que defensa les possibilitats que per a l’arquitecte té la legislació com a instrument proactiu per al disseny.

Foros és una assignatura dedicada al debat al voltant de la realitat arquitectònica i alhora una sèrie de conferències obertes al públic, en què a través de diferents mirades l’alumne pot compondre el seu propi univers arquitectònic.

El cicle 2017 va estar dirigit per l’arquitecta, crítica i comissària fundadora de l’estudi d’investigació i editorial independent dpr-barcelona, Ethel Baraona.

Totes els treballs dels alumnes i el material addicional de la conferències es poden consultar al blog del cicle: 'The Agency of Architecture'