24/05/2024

El professor Jiménez-Yáñez escriu un capítol del llibre ‘El derecho a entender el Derecho’

Publicat per l’editorial Tirant lo Blanch, el volum enllaça amb el corrent de l’ús clar del llenguatge en l’àmbit jurídic

El professor de UIC Barcelona Ricardo-María Jiménez-Yáñez, juntament amb el magistrat del Tribunal Suprem Ignacio Sancho, ha escrit el capítol titulat “Oficio de juez y la redacción de sentencias” del llibre publicat recentment El derecho a entender el Derecho. Alcance y límites del lenguaje jurídico. En el text, els autors aborden el gènere literari de la resolució judicial, part clau en l’ofici de jutge, i com es pot escriure amb correcció, claredat i precisió en l’àmbit jurídic.

El llibre, publicat per la reconeguda editorial Tirant lo Blanch, enllaça amb el corrent de l’ús clar del llenguatge en l’àmbit jurídic i hi han col·laborat prestigiosos acadèmics com Santiago Múñoz Machado, catedràtic i director de la RAE; i juristes com Gregorio Robles, Consuelo Madrigal, Antonio del Moral, Eduardo Torres-Dulce i Mercedes de Prada, entre d’altres. 

Jiménez-Yáñez, professor dels graus en Dret i en Humanitats i Estudis Culturals, explica la necessitat d’una redacció correcta per dictar resolucions justes: “Les sentències han d’estar escrites amb correcció, claredat i precisió, i no per una mera pruïja literària, sinó com una exigència de la justícia de la decisió”. Segons l’expert, el jutge, com qualsevol jurista, “ha de conèixer bé la pròpia llengua i les peculiaritats del llenguatge jurídic, perquè de l’expressió correcta que en faci depèn, en molts casos, la solució justa dels problemes”.

En aquesta línia, Jiménez-Yáñez remarca que si les resolucions judicials s’escriuen amb claredat, en ser un text llegit per molts professionals, a més de complir la seva comesa jurídica, difondran l’escriptura correcta i precisa. “Per això podem parlar del «protagonisme» de les resolucions judicials en el bon ús del llenguatge jurídic, una responsabilitat que correspon, en primer lloc, al Tribunal Suprem”, afirma el professor.

La publicació d’aquest capítol forma part de la producció científica del Grup de Recerca de la Generalitat de Catalunya (número d’expedient: 2021 SGR 01336) (RESCAT 2030) de UIC Barcelona.