18/09/2020

El somni americà de l’alumni Júlia Riera

Després de graduar-se en Periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, ha estat treballant com a reportera a Washington per a La Voz de América, un dels mitjans de referència de parla hispana que nodreix d’informació diària tota la comunitat llatinoamericana.

Després de dos anys i mig treballant i vivint a Washington, Júlia Riera ha tornat a casa. Poc s’imaginava aquesta jove badalonina de 25 anys que, després de graduar-se en Periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, acabaria fent cròniques i reportatges des de la capital dels Estats Units per a La Voz de América, un dels mitjans de referència de parla hispana que nodreix d’informació diària tota la comunitat llatinoamericana.

Ara, després de viure l’experiència professional més intensa i enriquidora de la seva curta carrera, Riera fa balanç de la seva etapa com a reportera, que ha suposat un curs accelerat de tot allò que un dia va descobrir a la Facultat: “Els directes i el ritme trepidant que requereix l’actualitat m’han permès créixer ràpidament com a periodista, i jo també m’he exigit molt a mi mateixa per millorar dia rere dia”.

La badalonina reconeix, a més a més, que la crisi de la COVID-19 ha suposat “un gran repte en l’àmbit de la coordinació i gestió del treball”, no només per les qüestions logístiques, sinó també pel canvi d’agenda informativa: “Al principi va ser difícil; vaig haver de convertir el menjador del meu apartament en un estudi de televisió i, tenint en compte la situació de pandèmia, els periodistes havíem d’actualitzar la informació de manera gairebé instantània”.

Al marge d’aquest gran aprenentatge, Júlia Riera recorda que els inicis no van ser fàcils, principalment pel fet d’estar lluny de la família i els amics. “És un procés d’adaptació llarg i mai t’hi acabes de trobar com a casa, però a poc a poc vas coneixent gent que es troba en la mateixa situació que tu i que es converteix en la teva família”, explica la badalonina, que té la voluntat de tornar a treballar als Estats Units quan sorgeixi una nova oportunitat.

L’alumni també ha volgut recordar el seu pas per UIC Barcelona, d’on guarda molts bons records: “Érem pocs alumnes i vaig gaudir molt de les classes, ja que les instal·lacions, tant el plató, les càmeres i l’estudi de ràdio ens van ajudar a preparar-nos en un entorn pràcticament professional”. Així mateix, Riera assegura que gràcies a les pràctiques laborals des de segon de carrera va trobar la seva veritable vocació: la televisió, un mitjà del qual ha pogut gaudir en la millor etapa de la seva carrera fins al moment.

Aquests dies, mentre la jove badalonina segueix formant-se a l’espera d’una nova proposta laboral, té clar quin és el camí a seguir: “Cal aprofitar les noves tecnologies. El periodisme tradicional està desapareixent en detriment de les noves maneres de comunicar. Els periodistes hem de ser versàtils i ens hem de saber diferenciar en un mercat força massificat, però sempre sense abandonar els valors periodístics ni l’ètica”.