22/03/2019

El tabac de cargolar és tan perjudicial com el convencional, segons un estudi de UIC Barcelona

El Grup de Recerca d'Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries de UIC Barcelona ha publicat els resultats a la revista Environmental Research

En l'estudi hi han participat també especialistes de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), de l'Hospital Clínic de Barcelona, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i de la Xarxa Catalana d'Hospitals Lliures de Fum. 
 
El treball s'ha centrat en l'estudi dels carcinògens més persistents en el tabac en la saliva d'adults majors de 16 anys residents a Barcelona, i ha revelat que les concentracions d'aquestes nitrosamines específiques del tabac són similars en la saliva dels fumadors que consumeixen tabac de cargolar i en la d'aquells que fumen tabac convencional. 
 
En els últims anys s'ha detectat un augment del consum de tabac de cargolar, especialment entre els més joves, pel fet que el preu és més baix i hi ha la falsa creença que és més saludable i natural. Concretament, a Europa el consum de tabac empaquetat es va reduir del 76 al 70 % entre 2014 i 2017, mentre que el tabac de cargolar va créixer del 23 al 24 % en el mateix període. 
 
El tabac provoca cada any prop d'un milió de morts per càncer a tot el món. Als països desenvolupats, un 26 % de les morts per càncer poden atribuir-se al tabac, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut. Davant aquesta situació, els autors de l'estudi consideren que endurir el preu del tabac de cargolar i equiparar-lo al convencional, perquè no sigui una alternativa més econòmica al tabac empaquetat, podria ser una estratègia efectiva per controlar-ne el consum, sobretot entre els joves.