21/11/2024

Els Premis Afectiu Efectiu celebren deu anys promovent un model assistencial centrat en la persona

L’Auditori de l’Hotel Melià Castilla de Madrid va acollir un any més el Fòrum impulsat per Johnson & Johnson i Cátedras en Red, que té com a essència el llegat del Dr. Albert J. Jovell, fundador de l’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona, centrat en la humanització de la sanitat per millorar la vida dels pacients

L’acte de lliurament dels Premis Afectiu Efectiu 2024 va reunir professionals sanitaris, gestors, universitats i associacions de pacients per celebrar una dècada d’iniciatives que han transformat el panorama de la sanitat a Espanya. UIC Barcelona va estar representada en l'acte per la Dra. Esther Calbo, degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

Més de 600 projectes van competir en aquesta edició, i van consolidar la trobada com un referent de la humanització de la sanitat, en què no sols es premien l’efectivitat en l’atenció sanitària, sinó també la capacitat de generar un impacte emocional positiu en els pacients i les seves famílies mitjançant el model Afectiu Efectiu.

L’origen d’aquests premis es remunta a l’any 2014, quan Janssen i l’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona, inspirats pel llegat del seu fundador, el Dr. Jovell, van celebrar el I Fòrum Premis Albert Jovell. Aquest esdeveniment va marcar l’inici d’una nova manera d’entendre la sanitat, que posava el pacient en el centre del sistema de salut. La constitució d’aquest fòrum va tenir també la participació de Cátedras en Red, iniciativa de la qual UIC Barcelona va ser una de les primeres impulsores. Les dues primeres edicions dels premis van tenir lloc a l’Aula Magna de la Universitat, i van establir les bases d’una convocatòria que, deu anys després, i sota el nom de Fòrum Premis Afectiu Efectiu, ha guanyat rellevància en l’àmbit nacional.

El model Afectiu Efectiu, desenvolupat pel Dr. Albert J. Jovell, és un enfocament innovador que uneix l’eficàcia clínica amb un tracte humà i proper, i promou l’empoderament dels pacients com a protagonistes actius en la seva cura. Aquest marc ha demostrat ser essencial per construir relacions de confiança i impactar de manera molt positiva en el benestar dels pacients.

Durant aquests deu anys, els premis han posat en relleu la importància d’iniciatives que han transformat el diàleg entre professionals de la salut, pacients i gestors sanitaris, al mateix temps que contribueixen a humanitzar l’experiència del pacient en el sistema sanitari.

El desè aniversari d’aquesta trobada reafirma el compromís de l’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona, liderat pel Dr. Boi Ruiz, i de totes les institucions involucrades, amb la humanització de la salut, i recorda que l’empoderament del pacient és una meta col·lectiva que comença des de l’educació, la recerca i el compromís ètic.

 

Imatge: Fòrum Premis Albert Jovell 2015 a l'Aula Magna de UIC Barcelona

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)