30/10/2020

‘Els que callen’, el curtmetratge escrit per la professora Carla Gràcia, gran èxit de crítica i públic

Després d’escriure dues novel·les, la professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona debuta com a guionista amb aquest projecte que ja ha guanyat sis premis i ha estat seleccionat a més de vint festivals nacionals i internacionals.

“L’escriptura i les històries, no en tinc cap dubte, mouen el món”. Amb aquesta rotunditat s’expressa la professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona Carla Gràcia, que ha aconseguit captivar la crítica i emocionar el públic amb la seva darrera història, que aquesta vegada pren forma de curtmetratge: Els que callen. Després d’escriure dues novel·les, Gràcia realitza la seva primera incursió audiovisual amb el guió d’una ficció que té com a punt de partida l’anomenat crim del caixer, en què tres joves van cremar una dona sensesostre a Barcelona el 2005.

“La idea parteix del director i també guionista Albert Folk, que es va sentir interpel·lat quan va succeir el crim”, explica la professora. A partir d’aquí, després de reflexionar sobre el cas i desestimar l’opció de tractar-lo en format documental, Folk es va plantejar la possibilitat de fer una ficció. En aquest moment és quan Carla Gràcia va entrar en joc: “Feia tant temps que estava obsessionat amb la necessitat d’explicar aquesta història que pel seu aniversari li vaig regalar el guió. Amb la seva idea i els seus coneixements, vaig desenvolupar la història que ha acabat derivant en el curtmetratge”. La resta és història.

De moment, Els que callen, amb un repartiment estel·larencapçalat per l’actriu Clara Segura, ha guanyat sis premis i ha estat seleccionat a més de vint festivals nacionals i internacionals. El curt, a més a més, ha passat la primera fase de preselecció dels premis Goya. Per a Gràcia, la bona acollida de la crítica i les opinions positives que han rebut de la gent que ha vist el curtmetratge suposen “un impuls per seguir amb el pròxim projecte”, en el qual ja està treballant i que tindrà novament un caràcter social.

Sigui com sigui,la professora de la Facultat té clar quin ha estat un dels grans reptes d’aquest projecte: “Mentre que a la literatura tens un narrador que et descriu a través d’un monòleg interior, en un guió tot s’ha d’explicar amb imatges, accions i diàlegs, de manera que les eines que tens per evocar són diferents”. El nexe d’unió, però, sempre és el mateix: l’escriptura. Per això, Carla Gràcia considera bàsic formar els alumnes en aquest àmbit: “L’escriptura està a les xarxes, als mitjans audiovisuals, als discursos, entre d’altres, de manera que hem d’ensenyar als estudiants a dominar-la i saber-la desxifrar”. L’objectiu final, fomentar que tots aquells que tinguin una gran història per explorar ho puguin fer sense sentir-se acomplexats per la forma.