16/02/2018

Estudiants d’Arquitectura participen en la vuitena edició del festival Llum BCN

Entre el 16 i el 18 de febrer el projecte “Llums silvestres” de vuit alumnes de UIC Barcelona podrà veure’s al cor del barri del Poblenou

Un any més, alumnes de UIC Barcelona School of Architecture participaran amb un projecte propi en el festival Llum BCN. L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc els propers 16, 17 i 18 de febrer. En aquesta vuitena edició, el festival canvia d’escenari. Abandona els carrers i patis de Ciutat Vella per il·luminar el barri del Poblenou, “un barri amb una herència industrial que viu un procés intens de transformació per convertir-se en un nou districte tecnològic, d’innovació i de creació”, segons destaquen des de l’organització del festival.

Amb aquesta iniciativa, i coincidint amb la Festa Major d’hivern, el Consistori barceloní pretén omplir de llum la ciutat mitjançant espectacles de llum i creacions d’artistes de prestigi, així com les col·laboracions que han dut a terme 150 alumnes d’una dotzena d’escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona, entre les quals hi ha UIC Barcelona School of Architecture. 

Vuit alumnes de l’escola participen aquest any en la iniciativa amb el projecte “Llums silvestres”, que estarà situat al carrer de Tànger, número 83. El projecte interpreta i posa en valor la vegetació que creix de manera salvatge en els solars buits o a mig edificar de les illes del Poblenou. Zones verdes que apareixen desorganitzades a l’empara de la transformació que viu el barri. “Llums silvestres” imita aquesta vegetació caòtica amb unes boles de llum que “creixen” i formen una topografia silvestre. “Quant al procés d’execució, hem utilitzat varetes metàl·liques, rosques i unes boles de plàstic que mesuren 10 cm de diàmetre. Hem pintat les boles de plàstic de color blau amb un esprai i, juntament amb les varetes, hem anat formant el laberint a diferents altures i posicions. El procés ha consistit a tallar les varetes, pintar i posar les boles. Hi ha un total de 1.500 boles, 1.500 varetes i 3.000 rosques”, ens explica un dels alumnes participants. 

El jardí lumínic estarà acompanyat d’una sintonia musical al ritme de la mateixa naturalesa. El projecte ha estat tutoritzat per Iñaki Baquero, Maria Barcina, Roser Estelrich i Marta García-Orte.

Llum BCN Poblenou tindrà aquest any, a més a més, la participació, com a artista convidada, de la videoartista i creadora quebequesa Monique Savoie, fundadora de la prestigiosa Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real. La SAT és una fundació pionera en art i noves tecnologies i portarà a Barcelona una selecció de les millors projeccions d’immersió en 360 graus.   

Des de l’Ajuntament de Barcelona destaquen que, en aquesta nova edició, el festival duplicarà el nombre d’espectacles i instal·lacions d’artistes. Com en anys anteriors, s’incidirà en l’aposta per la innovació en el tractament de la llum i de l’espai que aporten, entre d’altres, els alumnes de la School of Architecture. De fet, en aquesta edició l’organització durà a terme el lliurament del premi a la millor col·laboració d’estudiants, que decidirà un jurat format per una sèrie d’artistes expositors.