Un estudi realitzat per UIC Barcelona en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra i l’IRB Barcelona assenyala que, amb aquest mecanisme, les cèl·lules poden adaptar-se als canvis ambientals amb seguretat i sense cometre errors
Un estudi publicat recentment en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), en el qual ha participat el Dr. Javier Jiménez, professor i membre del Grup de Recerca en Noves Ciclines, mostra un nou mecanisme molecular que atura la multiplicació cel·lular quan esdevé una situació d’estrès ambiental. D’aquesta manera, les cèl·lules tenen temps per adaptar-se a la nova situació i preparar-se per continuar el seu procés de multiplicació amb seguretat i lliure de cometre errors.
Concretament, el treball titulat “
Hog1 activation delays mitotic exit via phosphorylation of Net1” se centra en com la proteïna cinasa Hog1 reté la fosfatasa Cdc14 en el nucli de les cèl·lules en situacions d’estrès i evita la progressió de la divisió cel·lular. “Gràcies a aquest nou mecanisme, les cèl·lules continuen amb el seu procés de divisió només quan poden fer-ho correctament evitant que es produeixin cèl·lules amb alteracions genètiques i, per tant, susceptibles de tenir un comportament inadequat”, explica Javier Jiménez, un dels autors principals de l’estudi.
En paraules del Dr. Jiménez: “Encara que és conegut que el cicle cel·lular es regula per estímuls externs, l’interès del nostre estudi radica en la novetat del mecanisme que es descriu, que afecta el sistema central de regulació del cicle cel·lular”. Aquest coneixement és essencial per entendre com les cèl·lules responen a fàrmacs i substàncies tòxiques, entre altres aspectes, i permet entendre, una mica més, la biologia del càncer i fer un pas més cap a la seva curació.