31/05/2024

Finalitza el cicle de conferències Vespres Culturals, de la Facultat d’Humanitats

Diferents professors experts de UIC Barcelona i de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic han impartit sis sessions sobre actualitat i cultura en el marc del cicle, que ha tingut lloc a l’estudi fotogràfic de la Casa Amatller

El cicle de conferències Vespres Culturals de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, que va començar el 6 de març passat, ha finalitzat aquest dimecres 22 de maig amb la sessió titulada “Els arxius fotogràfics de l’Institut Amatller, de l’analògic al digital”. La sessió la va impartir Santiago Alcolea, director de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, una de les institucions organitzadores d’aquest cicle, conjuntament amb Cases Singulars i la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona. 

Aquesta primera edició del cicle Vespres Culturals ha consistit en sis sessions en les quals els assistents han pogut gaudir de conferències sobre diversos temes d’actualitat i relacionats amb l’àmbit cultural de la ciutat de Barcelona. Els experts d’aquesta edició, a més de Santiago Alcolea, han estat els professors de UIC Barcelona Xavier Baró, Albert Moya, Anna Pou, Gabriel Fernández i Judith Urbano. Els temes tractats durant el cicle han estat: el conflicte de la franja de Gaza, la història del feminisme i l’ecologisme, la finalització de la Sagrada Família, Dalí i la seva relació amb la ciència i la importància de l’ètica en la intel·ligència artificial. 

El curs ha tingut lloc a l’antic estudi fotogràfic d’Antoni Amatller, situat a l’àtic de la Casa Amatller, al passeig de Gràcia de Barcelona. “Aquesta primera edició ha estat tot un èxit per la bona participació, però també per haver disposat d’un esplèndid escenari i compartir temes d’interès per la ciutat amb l’acompanyament dels nostres professors i experts”, ha explicat la degana de la Facultat d’Humanitats, Judith Urbano. 

Tant a la sessió d’obertura com a la de tancament, Urbano va agrair a les dues entitats col·laboradores el fet d’haver posat en marxa aquest cicle “tan enriquidor”. Urbano va recordar els inicis de la relació entre Cases Singulars i UIC Barcelona, que “existeix des de fa molts anys i gràcies a això es fan moltes propostes interessants en conjunt, com conferències, visites a cases museu…”. 

La degana també va destacar la tasca que fa la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, “un dels centres de referència per a la recerca i la divulgació de la història de l’art, que actualment es troba en el procés de digitalitzar les fotografies analògiques”.

Vespres Culturals amb Anna Pou

Per la seva banda, Isabel Vallès, cofundadora de Cases Singulars, va aprofitar també el seu torn de paraula per destacar la missió de la seva institució: “A Cases Singulars ens agrada viure les cases, no només visitar-les, i amb aquest curs els assistents poden gaudir d’aquest espai únic”. Vallès va recordar els anys de col·laboració amb UIC Barcelona i va expressar la seva satisfacció per celebrar el cicle en un lloc tan emblemàtic com l’antic estudi fotogràfic d’Antoni Amatller. 

Després de l’èxit de la primera edició de Vespres Culturals, la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona ja treballa per engegar-ne una nova edició de cara al curs vinent.