16/01/2020

Foros 2020 reflexionarà sobre les interseccions entre l'arquitectura i l'art contemporanis

La nova edició del cicle comença el 29 de gener i s'estendrà fins a finals d'abril amb dues conferències gratuïtes al mes

El cicle de conferències Foros de UIC Barcelona School of Architecture inaugura una nova edició, que s'estendrà des del proper 29 de gener fins al 29 d'abril. Sota el títol “Co-benefits” (“Beneficis col·laterals”) Foros 2020 pretén reflexionar sobre els vincles i els processos d'interacció cultural entre l'arquitectura contemporània i altres manifestacions artístiques com la dansa, l'escultura, el cinema o el còmic. El cicle està dirigit, per segon any consecutiu, pels professors Guillem Carabí i Fredy Massad. 

El cicle s'inaugura el proper 29 de gener amb la conferència del conegut dibuixant i arquitecte Klaus (Koldo Lus Arana). Des del llançament del seu blog (Klaustoon) fa una dècada, Klaus ha destacat per fer una crítica mordaç de l’statu quo arquitectònic. La seva obra ha estat publicada per nombroses revistes d'arquitectura i exhibida en exposicions monogràfiques i col·lectives. Com a professor de l'Escola d'Enginyeria i Arquitectura (EINA) de la Universitat de Saragossa, investiga les interaccions entre l'arquitectura i els mitjans de comunicació, així com les visions urbanes del futur en l'arquitectura i les arts visuals.  

La segona conferència tindrà lloc el 12 de febrer, amb la intervenció de MADOLA (M. Ángeles Domingo Laplana), doctora en Belles Arts i artista plàstica establerta a Premià de Dalt, membre de l'Acadèmia Internacional de la Ceràmica i del Work-Craft Council, amb seu a la UNESCO de París. Madola és coneguda per les seves obres en ceràmica de gran format en espais públics, i destaquen algunes de les seves intervencions com la plaça de la Font Castellana de Barcelona, la rotonda Blava de Premià de Mar o la instal·lació Organic al Museu del Disseny de Barcelona. 

El 26 de febrer Foros oferirà una conferencia performativa de l'arquitecta i coreògrafa Carme Torrent. L'artista catalana té una llarga experiència com a performer per a coreògrafs de la talla de Min Tanaka, Carmelo Salazar o Xavier Le Roy i ha participat en nombroses propostes per a espais expositius de tot el món. 

El cicle continua l'11 de març amb la conferència de l'arquitecte i crític croat Maroje Mrduljaš. Editor en cap de la revista Oris, destaca per la seva tasca com a autor i editor de llibres sobre arquitectura i disseny. També ha comissariat exposicions a centres d'art internacionals com el MoMA de Nova York, el DAM de Frankfurt o el MUO de Zagreb. Maroje Mrduljaš exerceix, a més a més, com a expert independent del Premi d'Arquitectura de la Unió Europea Mies van der Rohe i és professor a la Universitat de Zagreb. 

El 25 de març, Foros 2020 tindrà lloc la intervenció de l'arquitecta britànica d’origen ghanès Elsie Owusu. Ha codirigit la remodelació de l’edifici del Tribunal Suprem del Regne Unit el 2009 i ha treballat en l’estació de metro de Green Park. És membre fundadora i primera presidenta de la Black Architects Society (SOBA) i té una àmplia experiència en planificació urbana, transport i infraestructura a Lagos, Nigèria i Accra, Ghana.

El 15 d'abril intervindrà l'arquitecte i expert en cinema Jorge Gorostiza. Gorostiza ha publicat nombrosos articles i llibres sobre cinema i arquitectura des dels anys noranta i va ser director de la Filmoteca Canària entre els anys 2000 i 2005. Exerceix com a jurat en nombrosos festivals cinematogràfics i imparteix conferències en escoles d'arquitectura de tot Espanya i en centres culturals. 

Foros 2020 es tanca el 29 d'abril amb una conferència a càrrec del sociòleg francès Éric Fassin. Catedràtic per la Universitat Paris-8 Vincennes - Saint-Denis, Frassin investiga la polarització de les qüestions sexuals i racials a França i als Estats Units, les polítiques d'immigració a Europa i les nocions d'esquerra i democràcia. És un dels pensadors contemporanis més destacats i compromesos amb l'esfera pública a França.