- Més vistos
- Darrera visualització
Guillem Carabí analitza el ressò de la Bauhaus en el Pla d'Estudis de Torres Clavé per a l'Escola de Barcelona de 1937
El professor de UIC Barcelona School of Architecture ha participat en el II Congrés Internacional AhAU
L'avantguarda acadèmica que va inaugurar a Alemanya l'escola Bauhaus va tenir el seu ressò en els plans d'estudis de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona en la dècada dels anys 30. Aquesta és la conclusió que pot extreure's de la recerca “París-Frankfurt, un quadern de notes de Torres Clavé i una proposta pedagògica per a Barcelona” que el professor de UIC Barcelona School of Architecture Guillem Carabí va presentar, el 10 d'octubre passat, en el II Congrés Internacional de l'Associació d'Historiadors de l'Arquitectura i l'Urbanisme (AhAU), celebrat a Madrid sota el títol “Bauhaus In and Out: Perspectives des d'Espanya”.
En la recerca, Guillem Carabí analitza els esborranys que es conserven de les conferències de l'arquitecte del GATCPAC, Josep Torres Clavé, en el viatge que va fer a Frankfurt l'any 1929 amb motiu de la seva assistència al II CIAM (Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna). L'estudi aprofundeix, igualment, en el Pla d'Estudis proposat per l'arquitecte el 1937 per a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i el creua amb els programes docents de l'escola de Walter Gropius.
“Mirar de gairell l'escola i els professors de la Bauhaus és alguna cosa que, gairebé amb total seguretat, feien tots aquells arquitectes que lluitaven per portar l'arquitectura al seu medi natural, és a dir, a l'àmbit tècnic, social i econòmic dels quals, en aquell moment, l'arquitectura estava separada”, assenyala el professor de UIC Barcelona. La recerca, encara oberta, posa de relleu el paper que en el Pla d'Estudis de Torres Clavé se li atorga a l'ornamentació, “un concepte que havia estat completament desplaçat per l'ortodòxia del moviment modern però que, també des de la Bauhaus, es tenia en compte com a camp d'activitat per a la realització de treballs de la indústria i l'artesanat”, afegeix Guillem Carabí.
L’AhAU és una associació científica que congrega acadèmics procedents de l'àmbit de l'Arquitectura i l'Urbanisme i que té l’objectiu d’incentivar la recerca i l'intercanvi entre investigadors i institucions acadèmiques. Els professors de UIC Barcelona Guillem Carabí i Paolo Sustersic formen part, com a socis, de l'associació, dirigida pel prestigiós catedràtic en Història de l'Arquitectura i l'Urbanisme, Carlos Sambricio.