27/06/2014

Ignasi Miró: «L'art conté un potencial poderós per arribar al cor de les persones»

Ignasi Miró, director de l'Àrea Cultural de la Fundació 'la Caixa', va apadrinar la graduació dels alumnes del Grau en Humanitats i del Màster Universitari en Gestió Cultural. L'acte va estar presidit per la Dra. Teresa Vallès, degana de la Facultat d'Humanitats, i la Dra. Marta Crispí, directora del Màster.

L’acte es va iniciar amb unes paraules de la Dra. Marta Crispí, directora del Màster Universitari en Gestió Cultural, que va animar els nous graduats a continuar aprenent. En aquest sentit, també va afirmar que “la cultura ens enriqueix individualment i també com a comunitat i ens ajuda a entendre millor el món”. Finalment, els va instar a ser emprenedors en l’època de crisi actual que afecta especialment el sector de la cultura.

Per la seva banda, Ignasi Miró, director de l’Àrea Cultural de la Fundació “la Caixa” i padrí de la promoció, va explicar la seva trajectòria personal del món de la música al món de la gestió cultural. Així, va fer algunes reflexions sobre el sector de la cultura actual: en primer lloc, va destacar que la crisi actual en el sector cultural se centra especialment en el fet que ens trobem davant d’una base social feble poc interessada per la cultura, “tenim pocs col·lectius que consumeixen cultura de forma repetitiva i un gran nombre de població que ni ho fa ni s’espera que ho faci”. En aquest sentit, va animar els alumnes a assumir el repte de canviar aquesta situació.

En segon lloc, Miró va demanar als nous graduats que, com a gestors de la cultura, seguissin el que va anomenar l’“escola de Guardiola”, una manera de treballar més centrada a donar benefici a la institució i a treballar conjuntament, encara que pugui comportar sacrificis personals. D’altra banda, el padrí va subratllar el valor de la humilitat com una qualitat bàsica en la carrera professional, tot i que va destacar que “en el món de la cultura, la humilitat és una qualitat que escasseja”.

Per acabar, Miró els va recordar que “quan la cultura es posa al servei de les persones, no només els aporta un benefici, sinó que també millora als qui l’executen, els fa professionalment més rics en la seva matèria més preuada: la sensibilitat”. D’aquesta manera, el padrí també va explicar que “no podem concebre cap iniciativa cultural que no tingui en compte una triple missió: la dels continguts, la de la mediació i la de la implementació d’iniciatives que impliquen persones amb un altre tipus de capacitats”.

Al final, la Dra. Teresa Vallès, degana de la Facultat d’Humanitats, va assenyalar la importància de les humanitats i va dir que les humanitats ajuden a orientar en el camí cap a l’excel·lència humana i a “humanitzar l’entorn mitjançant la transmissió del patrimoni de valors que hem heretat a través de la cultura”. Així mateix, va recordar els quatre valors que s’intenten transmetre des de la UIC i va afirmar que “el projecte de la UIC és contribuir a la formació de les persones que aspiren a l’excel·lència humana i que, per aquest motiu, també s'esforcen per arribar a ser professionals competents socialment compromesos”.

En la graduació es van lliurar els diplomes i es van llegir els discursos dels representants dels estudiants del grau i del màster. La cerimònia es va acabar amb el tradicional cant del Gaudeamus Igitur.