02/11/2017

Intangibles i excel·lència empresarial a la Facultat de Ciències Econòmiques

José María Viedma, president d’Intellectual Capital Management Systems i soci fundador d’M.A. Fusions i Adquisicions, va estar amb els alumnes de quart d’ADE per parlar-los de la seva feina. La sessió portava per títol: “Intangibles i excel·lència empresarial en l’economia del coneixement”.

El professor Viedma, doctor enginyer industrial i llicenciat en Ciències Econòmiques, ha estat pioner a escala mundial en gestió dels intangibles i gestió del capital intel·lectual amb aportacions singulars en aquest camp, no només en l’àmbit teòric, sinó també en el de les aplicacions pràctiques.

Durant la seva sessió, Viedma va explicar el que identifica com a “economia de coneixement”: “Aquella economia impulsada per diferents agents, ja sigui a través de les universitats, governs o empreses, que amb el foment de l’aprenentatge i la transmissió d’informació (gràcies a la tecnologia), genera un avantatge competitiu i per tant una manera de riquesa”.

En aquest sentit, ha assegurat que “l’important aquí és que són els treballadors els que d’alguna manera han d’aprendre a gestionar i analitzar les grans bases de dades que s’obtenen, per tant, el que es busca és desenvolupar un big data”. És l’anomenada “economia 4.0”.

I a això es referia amb els “intangibles”: “Es tracta de –segons va explicar Viedma– un conjunt d’actius que no es poden percebre físicament, és a dir, són immaterials, però amb la capacitat d’aportar riquesa a les entitats econòmiques, així com als actius tangibles”. Hi ha diferents tipus d’actius intangibles i cada un d’ells tenen un valor intrínsec segons la seva configuració. Els actius intangibles són quantificables econòmicament, són capaços de generar valor a una empresa i de permetre l’obtenció de beneficis futurs.