- Més vistos
- Darrera visualització
Investigadors de UIC Barcelona demostren l’eficàcia del programa VINCat en la reducció d’infeccions postoperatòries en cirurgia colorectal
L’estudi, liderat per la doctoranda de UIC Barcelona Nares Arroyo, forma part de la seva tesi doctoral i demostra l’efectivitat del programa nacional de vigilància de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària de Catalunya (VINCat), amb el qual s’ha aconseguit una reducció del 60 % de les infeccions després de la cirurgia colorectal programada.
Les infeccions quirúrgiques resulten de la contaminació bacteriana durant o després d’una operació, les intervencions abdominals són les que tenen una taxa més alta en el desenvolupament d’aquest tipus d’infecció. En aquest context, Nares Arroyo, alumna de l’Escola de Doctorat de UIC Barcelona, ha liderat un estudi en col·laboració amb el Dr. Josep M. Badia, professor del Departament de Medicina de la Universitat, i investigadors de 61 hospitals de Catalunya.
Amb el títol “An interventional nationwide surveillance program lowers postoperative infection rates in elective colorectal surgery. A cohort study (2008-2019)”, l’estudi recull els resultats de 42.330 intervencions quirúrgiques en el període 2008-2019, i ha estat publicat a la revista International Journal of Surgery. El treball va néixer amb l’objectiu principal de determinar l’efectivitat del programa nacional de vigilància VINCat que promet reduir les taxes d’aquestes infeccions. Es tracta d’un programa del Servei Català de la Salut que estableix un sistema de vigilància unificat de les infeccions nosocomials als hospitals de Catalunya, recollint i analitzant dades enviades pels hospitals per assessorar sobre els problemes conceptuals i metodològics.
Els resultats de l’estudi mostren els beneficis del programa VINCat, tant per la disminució de la morbiditat i mortalitat que causen les infeccions nosocomials com pel cost econòmic que representen.