23/10/2020

Investigadors del Bioengineering Institute of Technology desenvolupen una estructura en 3D que simula una artèria

L’estudi i la metodologia utilitzada mostren una estructura similar als vasos sanguinis amb una alta viabilitat cel·lular, que permet la proliferació i l’alineament natural de les cèl·lules vasculars
Els investigadors del Bioengineering Institute of Technology Èlia Bosch, Luis Delgado, Xavier Gil i Román Pérez han aconseguit desenvolupar una estructura en 3D de fibres de doble capa buides per dins, capaces de mantenir i proliferar cèl·lules endotelials, en la capa interna, i cèl·lules musculars llises, en la capa externa. L’estudi, titulat “Direct extrusion of individually encapsulated endothelial and smooth muscle cells mimicking blood vessel structures and vascular native cell alignment”, ha estat publicat recentment en la revista Biofabrication.
 
El descobriment suposa un pas més per trobar alternatives al tractament quirúrgic de les malalties cardiovasculars, una de les principals causes de mort en el món. “Gràcies a l’ús d’hidrogels i polímers hem aconseguit desenvolupar fibres de doble capa buides per dins, que mimetitzen l’arquitectura d’una artèria”, explica Èlia Bosch, autora principal de l’article.
 
Les cèl·lules introduïdes en aquesta estructura, a més a més, són capaces d’alinear-se de la mateixa manera que ho farien en un vas sanguini i sense haver d’aplicar estímuls de perfusió. “Aquest fet és especialment important en el cas de les cèl·lules musculars llises, ja que el seu alineament concèntric facilita la vasoconstricció i vasodilatació, tots dos processos importants per regular la pressió arterial”, assegura la investigadora. Aquestes estructures en 3D han demostrat ser estables i capaces de mantenir la forma tubular, i permetre així introduir en el seu interior les cèl·lules vasculars específiques que es troben en les artèries com són les cèl·lules endotelials i les cèl·lules musculars llises.
 
 
La imatge de l'esquerra mostra les cèl·lules endotelials (HUVEC) a la capa interna, i la imatge de la dreta mostra les cèl·lules musculars llises (HASMC) a la capa externa del vas sanguini
 
“La metodologia utilitzada, basada en l’extrusió, permet desenvolupar vasos sanguinis de forma més ràpida que amb altres mètodes, i aconseguir estructures homogènies de més fàcil reproducció”, afegeix Bosch.