24/10/2019

La Cambra de Comerç Britànica a Espanya creu que els alumnes que vagin al Regne Unit ‘no podran accedir a fons europeus’

La directora de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, Eva Prada, va advertir el dilluns 21 d’octubre que anar a estudiar al Regne Unit podria ser més difícil un cop es culmini la sortida d’aquest país de la Unió Europea.

En el marc de les conferències de Dret de formació contínua, Prada va explicar que de moment “el programa Erasmus segueix funcionant” i es va mostrar confiada que després del Brexit “hi haurà acords” entre el Regne Unit i països com Espanya per a l’intercanvi d’estudiants. “Més de 12.000 estudiants espanyols van a estudiar cada any al Regne Unit i tots dos països estan interessats que continuï aquest flux d’estudiants”, va afegir. 

La directora de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya va destacar que, al marge de les conseqüències “negatives” del Brexit, aquests processos “sempre plantegen noves oportunitats” empresarials i va remarcar que coneixia casos d’empreses que han traslladat la seva seu europea, per exemple, a ciutats com Dublín, Frankfurt, París o Madrid i per tant, “s’estan beneficiant” de la situació fruit de la desinversió al Regne Unit. 

Segons Eva Prada, el sector de l’automoció serà un dels més afectats pel Brexit i dels que més està treballant per mesurar el seu possible impacte, ja que aquest sector és molt important al Regne Unit i Espanya. 

Durant la seva intervenció, que va tenir lloc a l’Aula Magna de la Universitat, Prada va fer un repàs dels antecedents del Brexit per comprendre més bé un procés que va qualificar de “diferent” i “històric” en un país que “sempre ha estat euroescèptic”. Va emfatitzar que les negociacions estan “enrocades” pel tema de la frontera d’Irlanda i va abordar els possibles escenaris que es plantegen amb les negociacions actuals, així com la possibilitat que es convoquin eleccions. 

Quant a l’impacte que el Brexit podria tenir a Espanya, Prada va explicar que el Regne Unit és el segon país que més inverteix tant a Catalunya com al conjunt d’Espanya i va xifrar el negoci bilateral entre els dos països en 56.000 milions d’euros, una xifra que “podria canviar” amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. A més a més, va recordar que Espanya rep 19 milions de turistes britànics, que Espanya té més de 300.000 residents britànics i que més de 200.000 espanyols viuen al Regne Unit. 

Finalment, Prada va admetre que el Regne Unit “fa anys que es  prepara” per a la sortida de la Unió Europea i va deixar clar que després del Brexit “el mapa geopolític canviarà”. 

Sobre la Cambra de Comerç Britànica

Fundada a Barcelona l’any 1908, la Cambra de Comerç Britànica és l’única organització empresarial independent hispano-britànica a Espanya. El seu objectiu és, des de la independència, fomentar i crear relacions comercials i d’inversió entre tots dos països, tenint un paper clau en el suport de les empreses nouvingudes. La Cambra, que al Regne Unit està representada a través de British Chambers, Consell de Cambres de Comerç Britàniques al Regne Unit i en altres països, va ser fundada el 1908, té 300 empreses sòcies a Espanya i seus a Barcelona, ​​Madrid i Màlaga, l’entitat, a més a més, dona suport a les institucions més rellevants en matèria de comerç i també rep suport d’algunes d’aquestes institucions, com ara ICEX d’Espanya o DIT del Regne Unit.