22/06/2020

La construcció industrialitzada augmenta la vida útil dels edificis i en redueix notablement l’impacte mediambiental

Així ho demostra un estudi desenvolupat per investigadors de UIC Barcelona en col·laboració amb l’Associació de Fabricants d’Habitatges Industrialitzats

Els sistemes de construcció industrialitzada permeten augmentar la vida útil dels edificis d’habitatges i en redueixen significativament l’impacte mediambiental, tant en el procés constructiu com en el comportament energètic posterior. Així ho demostra un estudi desenvolupat pels professors de UIC Barcelona School of Architecture Ivan Llach Juny i Raquel Colacios Parra, en col·laboració amb l’Associació de Fabricants d’Habitatges Industrialitzats de Formigó a Altura (Vivialt), associació integrada en la patronal del prefabricat de formigó ANDECE.

L’estudi estableix una comparativa entre el sistema de construcció tradicional, fortament arrelat a Espanya, i els nous sistemes industrialitzats de formigó. Per això, es prenen com a referència dos edificis d’habitatges tipus —un de lineal i un altre en forma de torre— i es comparen aspectes econòmics, mediambientals i socials.

La recerca demostra que els sistemes industrialitzats redueixen el cost total de l’operació fins a un 20 %, ja que el temps d’execució de l’obra disminueix. La durabilitat dels elements prefabricats en formigó és una altra de les característiques destacades en l’estudi, ja que permet augmentar la vida útil dels edificis i disminueix notablement les despeses de manteniment i rehabilitació.  Pel que fa a l’estructura, aquest sistema ofereix avantatges relatius a l’alliberament d’espais interiors i una millor resposta tècnica de les façanes. A més a més, el model industrialitzat elimina pràcticament íntegrament els residus generats en el procés constructiu i redueix així mateix les emissions de CO₂ i el consum d’energia. L’estudi també constata una reducció d’un 50 % dels riscos laborals associats a la construcció d’un edifici tipus.

“És important subratllar no només l’estalvi en costos per la reducció del temps d’execució de les obres, sinó l’avanç considerable que es fa en temes tan importants com el mediambiental i el social”, ha declarat Antonio Tovar, responsable de Vivialt.

“Després d’analitzar tots dos sistemes, s’ha demostrat que existeixen avantatges notables pels quals creiem que el mercat de la construcció industrialitzada té encara molt recorregut per davant. Creiem que aquest model hauria de ser una aposta clara per al futur de la construcció per a edificis d’habitatges en altura al nostre país”, conclouen els professors Llach i Colacios.

Les conclusions d’aquest estudi s’exposaran dijous que ve, dia 2 de juliol, dins del cicle de seminaris web que està desenvolupant Vivialt sota el lema “Els dijous de la industrialització”.