16/02/2018

La iniciativa ciutadana europea, una figura del Dret de la Unió Europea única al món

El Dr. Carlos Espaliú, vicedegà de la Facultat de Dret i director de l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus, va parlar el 8 de febrer passat de la figura de la iniciativa ciutadana europea al cicle de conferències “Institucions del nostre dret”, organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics.

El Tractat de Lisboa va introduir al Dret de la Unió Europe (UE) la figura de la iniciativa ciutadana europea. L’objectiu era millorar el funcionament democràtic de la UE. En el context del Dret Internacional, aquesta nova figura és única en el Dret de les organitzacions internacionals. No existeix encara cap institució semblant en cap altre organització internacional al món. 

“Aquest pas sembla implicar, potencialment, un impuls important a la creixent subjectivitat internacional de l’individu, en associar els ciutadans europeus a la formació d’importants resolucions de la Unió Europea, la iniciativa ciutadana europea en la creació —al menys d’una manera indirecta— del Dret Comunitari”, afirma el Dr. Espaliú. 

Tanmateix, des que es va introduir aquesta nova figura al Dret de la UE, en la pràctica, els resultats han estat molt baixos i la Comissió Europea ha rebut moltes crítiques per això. Malgrat tot, la Comissió acaba de presentar un projecte de reforma del Reglament que regula aquesta nova figura i ha anunciat que presentarà una proposta legislativa per desenvolupar la segona iniciativa que ha prosperat. 

La conferència titulada “La iniciativa europea: somnis i realitats” s’emmarcava dins el cicle de conferències “Institucions del nostre dret”, organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona —Comissió de Dones Advocades i Secció de Dret Civil— i el suport de la Diputació de Barcelona, el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, del Departament de Justícia, l’Institut de Ciències Polítiques i Socials, l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, les facultats de Dret de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili,  Girona, Lleida, UIC Barcelona, Abat Oliba i Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya. El cicle està coordinat pel Dr. Josep Serrano, professor de UIC Barcelona.