05/03/2019

La lingüista Elena Semino adverteix de l'impacte negatiu de l'ús de metàfores bèl·liques en el càncer

L'experta, que ha impartit una conferència organitzada per la Càtedra Hestia de UIC Barcelona, ha analitzat 1,5 milions de paraules extretes d'entrevistes i comentaris a la xarxa sobre el càncer

El 21 de febrer la catedràtica de lingüística a la Universitat de Lancaster (Regne Unit) Elena Semino va impartir al Campus Sant Cugat una conferència organitzada per la Càtedra Hestia en Atenció Integrada Social i Sanitària. La lingüista va explicar als assistents que les metàfores en general “poden afectar la manera com veiem o com vivim un fenomen en particular, i això és especialment important en el cas d'una malaltia”. 
 
Fruit de la recerca que ha dut a terme, Semino va detallar que entre les metàfores més emprades per referir-se al càncer destaquen “aquelles que tenen un component bèl·lic com ‘batalla’, ‘lluita’ i ‘guerra’”. L'ús d'aquestes metàfores té un impacte negatiu en molts pacients ja que els fan sentir culpables i responsables. En canvi, l'ús de metàfores positives pot tenir un efecte motivador sobre el pacient. En aquest sentit, Semino i el seu equip han elaborat “El menú de metàfores per a gent amb càncer”, en el qual recullen les metàfores més utilitzades per referir-se al càncer juntament amb diverses de més noves, algunes associades a altres cultures com l'oriental. L'objectiu d'aquesta llista és oferir-la als pacients perquè triïn conjuntament amb els seus metges la metàfora amb la qual se senten més còmodes per parlar de la seva malaltia. 
 
La recerca duta a terme per Semino pretén “posar sobre la taula totes aquestes metàfores” amb l'objectiu que cada persona “triï la que vulgui i li sigui més útil”.