06/07/2020

La teràpia d’ones de xoc disminueix l’espasticitat i millora la funcionalitat de l’extremitat superior de pacients que han sofert un ictus

Investigadors del Departament de Fisioteràpia de UIC Barcelona han liderat un estudi publicat recentment en la revista Clinical Rehabilitation, que demostra com la teràpia d’ones de xoc redueix l’espasticitat i millora la funcionalitat de l’extremitat superior en pacients que han sofert un ictus

“Aquest descobriment és nou perquè, fins ara, la tècnica només s’utilitzava per a millorar la tendinitis”, explica Jordi Calvo, coautor del treball titulat “The Effectiveness of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Improving Limb Spasticity and Functionality in Stroke Patients”. A més a més, tal com afirmen els autors en l’article, “és possible millorar l’eficàcia d’aquesta tècnica quan s’acompanya amb fisioteràpia convencional”.
 
Per dur a terme la recerca es van examinar diferents assajos clínics que aplicaven ones de xoc extracorpòries als músculs dels membres superiors de persones que havien sofert un ictus, es van extreure les dades pertinents i es va avaluar el risc de biaix utilitzant l’escala PEDro.
 
En la recerca, hi han participat la Dra. Rosa Cabanas, el Dr. Pol Serra, el Dr. Pere Ramón, el Dr. Carlos López i el Dr. Jordi Calvo, tots professors de UIC Barcelona, juntament amb la Dra. Mercè Llauró, investigadora de la Universitat Blanquerna.