26/01/2018

La Viena més tradicional i moderna, protagonista del taller transversal d’Humanitats

Els alumnes van participar en aquesta sessió monogràfica amb conferències impartides un dia abans del viatge a la capital austríaca.

Viena, situada al cor de la vall del Danubi, és una ciutat lligada al vals que inspira romanticisme, que destaca per una arquitectura única i per una història singular. Una Viena tan tradicional com moderna que va ser la protagonista del nou taller transversal de la Facultat d’Humanitats.

L’art dels carres, dels edificis i de la música ha inspirat les diverses conferències que el dia 22 de gener es van exposar al Saló de Graus. L’acte es va organitzar pels alumnes un dia abans del viatge de cinc dies per la capital austríaca.

Així, el taller transversal servia un cop més d’avantsala d’una experiència acadèmica única. “L’aparició de l’art i l’arquitectura moderna a Viena”, d’Alberto Estévez, va ser la primera ponència. El que fou professor de la Universität für Angewandte Kunst de Viena (Universitat d’Arts Aplicades) durant els anys noranta és especialista en la Secessió vienesa. 

Després, el professor de la UB Josep Canals va impartir la conferència: “Les tres generacions de la modernitat vienesa”. A continuació, es va exposar la “Neurosi vienesa: L’ambivalent relació amb Viena en les memòries de Hilde Spiel i Ruth Klüger”. La professora de la Facultat de Filologia de la UB Rosa Pérez va ser l’encarregada d’impartir-la.

Després d’un descans, el taller transversal va continuar amb la ponència del professor de UIC Barcelona i director d’orquestra Joan Grimalt, qui va explicar als alumnes  l’“Aproximació a la música de Mahler”. Per acabar, el professor titular de la UB Joan Molet va parlar de l’“Arquitectura de la Ringstrasse” com a especialista del segle XIX.