26/06/2020

Les restauracions dentals fabricades amb mètodes tradicionals de fosa presenten més taxa de corrosió i d'alliberament de ions

És una de les conclusions obtinguda en l'estudi realitzat per investigadors de UIC Barcelona en col·laboració amb la UPC, el Barcelona Dental Institute i el Porto Dental Institute de Portugal

El Dr. Xavier Gil, rector de la Universitat, i el Dr. Lluís Giner, degà de la Facultat d'Odontologia, són dos dels investigadors principals de l'estudi titulat “Corrosion Resistance and Ion Release of Dental Prosthesis of CoCr Obtained by CAD-CAM Milling, Casting and Laser Sintering”. El treball, publicat recentment a la revista Metals, demostra que les restauracions fabricades mitjançant disseny assistit per ordinador obtenen més bons resultats en termes de corrosió i alliberament de ions que les fabricades amb el mètode tradicional de fosa.
 
“Les mostres foses i les sintetitzades per làser han reflectit la presència de defectes com els porus, contracció interna i microsegregacions en forma de precipitats, entre d’altres”, expliquen en l'estudi, “aquests defectes promouen, a la llarga, l'aparició de mecanismes de corrosió microgalvànica”.
 
Per realitzar l'estudi s'ha avaluat la resistència a la corrosió i el comportament d'alliberament de ions en trenta mostres de restauració obtingudes per tres sistemes de fabricació diferents: disseny assistit per ordinador i fabricació, fosa tradicional i fosa làser.
 
Juntament amb UIC Barcelona, també han participat en l'estudi investigadors del Dental Barcelona Institute, del Grup de Recerca de Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits (BBT) de la UPC, del Centre d'Innovació i Tecnologia de la UPC i del Porto Dental Institute.