- Més vistos
- Darrera visualització
L’escolta activa i l’empatia, factors clau per prevenir el suïcidi juvenil
Així ho van explicar els experts Pere Castellví, professor i investigador de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i Clara Rubio, fundadora i presidenta de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi (ACPS), en la xerrada “El suïcidi es pot prevenir”
Dimarts 10 de setembre el Campus Sant Cugat va acollir la xerrada “El suïcidi es pot prevenir”, com a part de les diverses activitats organitzades en el marc de les Jornades per la Prevenció del Suïcidi Juvenil.
Dirigida especialment a l’alumnat del grau en Psicologia i a totes aquelles persones interessades en la salut mental en general i en la prevenció del suïcidi juvenil en particular, la xerrada va estar conduïda per Maria Fernández Capo, directora del Departament de Psicologia de la Universitat, i hi van participar Pere Castellví, professor i investigador de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i Clara Rubio, fundadora i presidenta de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi (ACPS), com a ponents. Tots dos experts van destacar la importància de detectar els factors de risc de suïcidi i el paper clau de crear entorns segurs al voltant de les persones vulnerables per tal de reduir la ideació i conducta suïcides.
Des de la seva experiència com a investigador en l’àrea de l’epidemiologia en salut mental, Castellví va presentar els principals factors de risc de suïcidi centrats en joves, destacant que pràcticament tots ells són prevenibles i, per tant, amb una bona promoció de la salut se’n poden reduir els efectes sobre la salut mental. “Un clar exemple que mostren estudis realitzats a escala internacional és el fet que eliminar completament l’assetjament escolar en els centres educatius podria reduir en un 22 % els intents de suïcidi en els joves”, va explicar. A més a més, també va remarcar que els adolescents i els joves són un col·lectiu especialment vulnerable de patir aquest tipus de conductes a causa de la fase del procés de neurodesenvolupament en què es troben.
En la seva intervenció, Pere Castellví també va compartir dades actuals que mostren com el suïcidi s’ha convertit en una emergència de salut pública a tot el món, perquè és una de les principals causa de mort entre els adolescents i joves. En aquest sentit, va recordar que “la taxa de suïcidis en homes duplica la de les dones, però que aquestes pateixen el doble d’intents de suïcidi ja que presenten més prevalença dels factors de risc i una menor letalitat en la conducta suïcida”. “Afortunadament, cada vegada hi ha més conscienciació sobre la importància de la salut mental i la prevenció, així com més eines de detecció precoç i identificació de persones en risc de suïcidi com el Codi Risc Suïcidi”, va afegir.
A la segona part de la xerrada, Clara Rubio, fundadora i presidenta de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi (ACPS), va incidir en la importància de trencar l’estigma social i els mites existents relatius al suïcidi per crear entorns segurs i de confiança per donar suport a les persones més vulnerables i acompanyar-les. Per aconseguir-ho, “és important poder parlar del suïcidi com a societat, però des del respecte i la prudència. Aquí els mitjans de comunicació tenen un paper rellevant ja que, utilitzant el llenguatge i l’aproximació adients, poden contribuir a conscienciar la societat sobre aquest greu problema”, va explicar Rubio. La fundadora i presidenta d’ACPS també va compartir exemples de les diferents polítiques i accions preventives que es porten a terme des d’organismes públics, entitats i associacions, recordant que la principal eina preventiva és l’empatia i l’escolta activa.
La xerrada “El suïcidi es pot prevenir” ha format part del programa d’activitats de les Jornades per a la Prevenció del Suïcidi en els Joves, impulsades per UIC Barcelona, i en què també s’ha emmarcat l’estrena en exclusiva del documental La xarxa invisible. Un documental sobre la prevenció del suïcidi en els joves, dirigit i produït per UIC Barcelona, que pretén donar veu a joves, famílies, associacions, personal clínic i professionals que treballen per trencar l’estigma del suïcidi i donar veu a aquells que lluiten en silenci.