12/05/2017

L’Institut Carlemany d’Estudis Europeus organitza una jornada sobre el Brèxit per celebrar el Dia d’Europa

Amb motiu de la celebració del Dia d’Europa, l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus va organitzar la taula rodona “Brèxit: el principi de la fi de la Unió Europea?”, que va reunir tres experts del dret i l’economia internacional per parlar de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea.

L’Aula Magna va acollir la jornada, amb més d’un centenar de professors i alumnes. Araceli Mangas Martín, jurista i catedràtica de la Universitat Complutense de Madrid, va parlar del procés de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. “Es tracta d’un acte plenament legal, és un dret que té qualsevol Estat membre de sortir de la Unió Europea”. Mangas també va explicar que des que hi va entrar, l’amenaça del Regne Unit de sortir de la UE ha estat constant. La jurista va parlar també de les conseqüències immediates que tindrà aquesta marxa: què passarà amb els processos començats i en els quals està implicat aquest estat. “Les obligacions contretes amb la Unió Europea, les tenen fins al 29 de març de 2018”.

Per la seva banda, Carlos Cavallé, director general emèrit de l’IESE Business School i president del Social Trends Institute, va parlar de la part més econòmica i social de la marxa del Regne Unit. Cavallé va començar la seva intervenció afirmant que ell sempre ha estat un entusiasta de la Unió Europea. El ponent va afirmar que la UE ha estat el millor projecte d’Europa des de l’època de Carlemany. “La Unió Europea ha estat un gran projecte perquè Europa mai no ha tingut en la seva història un període tan llarg de pau. Ara, després de 60 anys d’història de la Unió, aquest projecte està una mica en perill”.

Cavallé també va parlar d’algunes de les conseqüències positives que ha tingut la UE per als països membres: “S’han disminuït les desigualtats i s’ha prosperat econòmicament”. I, finalment, va recordar que en aquesta decisió del Brèxit una de les causes més importants ha estat la política dins del mateix Regne Unit.

I en aquest sentit va parlar Milagros Álvarez Verdugo, professora titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de Barcelona. Álvarez Verdugo va coincidir amb Cavallé en la importància de les causes polítiques de la marxa del Regne Unit de la UE. La ponent va abordar també la qüestió de la seguretat. Álvarez Verdugo va afirmar que en matèria de defensa, el Regne Unit ha alentit alguns processos en la Unió Europea i en d’altres ha donat tot el seu suport. I referint-se al futur, ha insistit que “som davant d’una nova oportunitat de reviure el tàndem Alemanya-França”.

Finalment, va prendre de nou la paraula Araceli Mangas Martín, la qual també es va referir a la qüestió de Gibraltar. La professora va afirmar: “Caldrà renegociar com és la relació, però la conquesta no serà possible”.