23/10/2020

Lorenzo Chelleri reivindica un enfocament integrat a les ciutats per abordar la doble crisi climàtica i sanitària

El professor de UIC Barcelona School of Architecture ha defensat aquesta tesi en el marc de dos congressos internacionals sobre resiliència urbana

El professor de UIC Barcelona School of Architecture Lorenzo Chelleri sosté que és necessari avançar cap a un nou model de governança urbana que integri polítiques coordinades per  aturar alhora els efectes derivats de la crisi climàtica i de la crisi sanitària generada per la COVID-19 a les ciutats.

Així ho va exposar en el marc de dos congressos internacionals en els quals ha participat en les últimes setmanes: el 2nd International Disaster and Resilience Congress, celebrat entre els dies 13 i 15 d’octubre i organitzat per la universitat turca Eskişehir Technical University sota el lema “Resilience of/in Megacities”, i el Closing Plenary de la URCC 2020: “Urban Resilience in a Context of Climate Change Conference”, celebrat a Barcelona entre els dies 20 i 21 d’octubre en el marc del projecte RESCCUE (Resilience to Cope with Climate Change in Urban Areas), en el qual ha participat Barcelona, juntament amb Lisboa i Bristol, durant els últims quatre anys.

En les seves intervencions, Lorenzo Chelleri va assenyalar la necessitat de superar la bretxa existent entre l’àmbit de la recerca i les polítiques de governança i planificació urbanes a l’hora d’abordar els reptes als quals s’enfronten les ciutats per la doble crisi climàtica i sanitària. “Ens trobem davant un moment històric en el qual estan col·lapsant unes certes dinàmiques urbanes relacionades amb la mobilitat per anar a la feina i la relació centre-perifèria. Això genera un canvi necessari del model de gestió i imposa nous reptes per a la governança urbana i territorial. No podem resistir-nos, sinó implementar un nou model de gestió i planificació urbana que, des de la recerca, prevegui tots aquests canvis, i afavoreixi una transició des de la dimensió territorial cap a la sostenibilitat i la qualitat de vida”, afirma el professor.

En el congrés celebrat a Barcelona, el professor Lorenzo Chelleri també va acompanyar cinc alumnes del Màster en Disseny i Gestió de la Resiliència de la Ciutat de UIC Barcelona per presentar el resultat d’una recerca conjunta sobre el paper crucial que juguen les transformacions en els espais públics en el nou model de ciutat resilient a la pandèmia i al canvi climàtic.