En els últims anys, han millorat els mètodes de diagnòstic i terapèutics en el càncer de mama, no obstant això, afrontar la resistència a la quimioteràpia continua sent un dels reptes més grans. Per aquest motiu, investigadores de UIC Barcelona han realitzat un estudi que analitza els mecanismes d'entrada dels fàrmacs quimioteràpics en les cèl·lules canceroses de mama i al mateix temps fa una revisió dels processos de resistència relacionats amb aquests mecanismes.
El treball, titulat “
Drug uptake-based chemoresistance in breast cancer treatment” ha estat publicat recentment a la revista
Biochemical Pharmacology, i és fruit de la recerca de la professora Helena Muley, autora principal, en col·laboració amb la Dra. Núria Casals, responsable del Grup de Neurolípids de UIC Barcelona, la Dra. Rosalía Rodríguez i la Dra. Rut Fadó.
“Gran part de l'estudi es focalitza a fer front a aquesta resistència millorant l'entrada de fàrmacs en els tumors amb, per exemple, el disseny de nanomedicines”, explica Muley. “L'entrada del fàrmac en la cèl·lula cancerosa és fonamental perquè aquest pugui arribar al lloc on fa la seva acció. Augmentar aquesta entrada permet donar dosis menors de quimioteràpia i aconseguir una eficàcia igual o superior i d'aquesta manera, es redueixen els efectes adversos que es deriven d'aquests tractaments”.
Tal com mostra l'article, gràcies a la nanomedicina, les nanopartícules aprofiten els processos químics i físics del cos humà per fer arribar de forma camuflada els fàrmacs necessaris a l'interior de les cèl·lules canceroses i així millorar-ne l’eficàcia i reduir-ne els efectes adversos. Millorar les estratègies contra la quimioresistència suposarà un gran pas en la lluita contra el càncer de mama.