- Més vistos
- Darrera visualització
Més de 450 persones assisteixen a l’estrena de “Brazadas”, un documental sobre l’ELA produït per UIC Barcelona
A l’esdeveniment, hi van participar la presentadora de televisió Mercedes Milá i l’exporter i entrenador de futbol Juan Carlos Unzué, malalt d’ELA, entre altres personalitats
L’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir aquest dijous l’acte d’estrena del documental Brazadas, que pretén visibilitzar i recaptar fons per als malalts d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). El llargmetratge, de 40 minuts de durada, recull el repte esportiu solidari Upside Down Challenge Menorca, dut a terme pel nedador d’aigües obertes Daniel Rossinés, qui va vorejar nedant tota l’illa en etapes de 15 a 20 km diaris, i va aconseguir nedar més de 130 km en paral·lel a la costa, i fer més de 65.000 braçades per l’ELA.
L’acte de presentació el va conduir Rossinés i, a més a més, hi va assistir la periodista Mercedes Milá i l’exporter i entrenador de futbol Juan Carlos Unzué, que també han participat en el documental. “El meu únic objectiu, en aquest moment, és aconseguir visibilitzar aquesta malaltia perquè a ningú li passi el que em va passar a mi, que la desconeixia fins que em va arribar el diagnòstic”, va destacar Unzué, malalt d’ELA, en la seva emotiva intervenció. Laura Madrueño, presentadora del Temps a Telecinco, també va participar en el llargmetratge i va fer arribar el seu compromís amb aquesta causa de manera virtual, atès que no va poder assistir-hi presencialment.
El rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, va donar la benvinguda als assistents i va mostrar el seu orgull per acollir aquest esdeveniment solidari. “ELA són només tres lletres que contenen un diagnòstic massa terrorífic encara, en ple segle XXI. Però si alguna cosa sabem, i si alguna cosa ens ha ensenyat aquesta pandèmia de la COVID-19, és que el coneixement i la ciència no tenen límits”. En aquest context, va afegir, “som i serem sempre aquí. Aquest repte solidari d’avui és una cosa que forma part del que ens defineix com a universitat: recerca, solidaritat i, també, sostenibilitat”, va afirmar.
A continuació, hi va intervenir la presidenta executiva de la Fundació Luzón, María José Arregui, qui va fer una crida a les autoritats per millorar la qualitat de vida dels malalts i aconseguir avanços científics que permetin atallar la malaltia en el futur. “La nostra lluita és dura, però, entre tots, hem fet un pacte tàcit per no deixar indiferent ningú. Si el poder polític no ens fa cas, almenys, aconseguirem el suport de la societat per a la nostra causa”.
També s’han sumat a la causa Laila Jiménez, presentadora d’Informatius Telecinco; Cristina Pampín, presentadora d’Informatius de TVE i professora de UIC Barcelona; Marc Llobet, col·laborador en el programa “Arucitys” de la Sexta i també professor de la Universitat; la també periodista d’“Arucitys” Alba Sánchez; la bracista catalana Marina García i Urzainqui i l’exnedadora d’aigües obertes catalana Erika Villaécija.
Més braçades per l’ELA
Durant l’estrena del documental, el protagonista principal, Daniel Rossinés, va anunciar un nou repte solidari previst per al mes de maig de 2022 amb el lema “Swim for ELA”. Segons va avançar, aquest nou esdeveniment esportiu solidari tindrà un caràcter col·lectiu i estarà obert a qui hi vulgui participar.
Aquest tercer repte es durà a terme entre els ports de Calafat i Cambrils. Els participants hauran de repartir-se en equips de quatre persones per recórrer nedant 20 quilòmetres en un marge de temps d’entre cinc i vuit hores. L’organització facilitarà una embarcació per a cada equip que, com a requisit, hauran de recaptar un mínim de 500 euros per poder participar en el repte.
Com a tancament de l’esdeveniment, Daniel Rossinés va animar els presents a participar en el nou repte i va destacar el valor d’iniciatives com la del documental Brazadas per continuar visibilitzant la realitat diària dels malalts d’ELA. “El documental recull autèntiques lliçons de vida per part de persones que estan patint una malaltia que és una sentència”, va afirmar.
Aquest esdeveniment ha estat possible gràcies a la col·laboració de Compass Group España, la Fundació Luzón i Upside Down Challenge.