- Més vistos
- Darrera visualització
Nou de cada deu graduats a UIC Barcelona troben feina quan acaben els estudis, segons l’últim estudi d’AQU Catalunya
L’elevada taxa d’inserció laboral dels titulats i l’índex de satisfacció amb la formació dels graus i màsters que s’ofereixen a UIC Barcelona superen la mitjana del Sistema Universitari Català (SUC).
L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) ha fet públics els resultats de la setena edició de l’estudi del sistema universitari de Catalunya. Els resultats de l’anàlisi han estat elaborats a partir d’una enquesta feta entre els mesos de gener i juny del 2020 a alumnes que fa tres anys que van finalitzar els estudis universitaris. Amb més de 100.000 registres acumulats i al voltant del 50 % de resposta de la població estudiada, l’estudi és un dels més representatius en aquest àmbit.
La inserció laboral, la qualitat de l’ocupació i la formació són els tres pilars principals analitzats quant a graduats universitaris i titulats de màsters.
Dades i resultats dels graduats universitaris a UIC Barcelona
El 91,7 % dels estudiants graduats a UIC Barcelona actualment estan treballant —ja sigui al sector públic o a l’empresa privada— en comparació amb el 90 % del conjunt del sistema universitari català. En destaquen els estudis universitaris d’Arquitectura així com el sector de les titulacions de les Ciències de la Salut per ser els àmbits formatius amb més ocupabilitat.
Respecte a la qualitat de l’ocupació, set de cada deu titulats a la Universitat (71,1 %) desenvolupen funcions universitàries específiques de la seva titulació durant la seva tasca laboral diària, un resultat que supera les dades del SUC en un 12,7 %. A més a més, en l’edició de l’estudi d’enguany, UIC Barcelona ha obtingut un augment considerable del contracte fix dels graduats respecte de l’edició del 2017, i ha passat del 37,6 % al 48,1 % d’estudiants amb contracte indefinit. Quant als contractes temporals, l’índex d’aquests d’estudiants de la Universitat (21,2 %) és més baix que a la resta del SUC (33,3 %), però, en canvi, el pes dels contractes d’autònoms és més gran —principalment a les titulacions de Medicina i Arquitectura—.
Si ens fixem en el sou, més del 37,8 % d’estudiants de UIC Barcelona tenen uns guanys bruts mensuals que se situen entre els 1.000 i 2.000 euros, una dada que supera el 35,6 % del Sistema Universitari Català. Titulacions relacionades amb les Ciències Socials i Jurídiques com ara, Comunicació, Dret, ADE i Educació són els àmbits en què els guanys són de mitjana superiors respecte a la resta del sistema.
L’estudi de l’AQU també valora l’Índex de Qualitat Ocupacional (IQO), que es construeix a partir de diferents indicadors: contracte, satisfacció amb la feina, retribució i adequació. Pren valors del 0 al 100, en què els valors més elevats indiquen una millor qualitat ocupacional. L’IQO de les titulacions que imparteix UIC Barcelona és de 69,8 (3,6 punts més respecte del 2017) i aquest fet fa que millori la qualitat ocupacional dels graduats de la Institució i se situï per sobre de la mitjana del SUC. A tall d’exemple, el subàmbit de Dret és el que produeix una qualitat ocupacional més bona respecte de la resta del sistema.
Per acabar, i amb relació a la satisfacció amb la formació, la majoria dels estudiants de UIC Barcelona la valoren positivament i, en concret, les competències més ben valorades són: el treball en equip, la formació teòrica i la formació pràctica. Així mateix, pel que fa a la satisfacció amb la titulació, un 84,5 % d’estudiants repetirien la titulació escollida i cursada. Val a dir que la resta de persones que no tornarien a estudiar el mateix grau (sis de cada deu estudiants) assenyalen com a motiu el fet que sempre han tingut altres interessos.
Dades i resultats dels titulats en màsters universitaris a UIC Barcelona
La situació laboral de la gran majoria de les persones amb màsters cursats a la Universitat es troba en el mateix nivell d’ocupació que la mitjana del SUC (92 %) i, en aquest sentit, les persones titulades de màster estan treballant, principalment, a les branques de sanitat i assistència social, serveis a empreses i Administració pública. A més a més, vuit de cada deu titulats de màster tenen una feina a temps complet; la contractació indefinida es manté constant, i es redueixen els autònoms en titulats de màster a la Universitat.
En l’informe de l’AQU Catalunya d’enguany també hi ha una disminució en el percentatge de persones titulades de màster a UIC Barcelona amb guanys superiors a 2.000 euros mensuals, tot i això, UIC Barcelona es continua situant per sobre de la mitjana del SUC. Això no obstant, en el cas de Medicina i Ciències Biomèdiques, els titulats de màster a la Institució poden guanyar fins a 1.000 euros més mensualment.
Amb referència a l’IQO dels màsters que ofereix UIC Barcelona, obté un valor de 67,5 sobre 100, fet que fa que la qualitat ocupacional dels titulats de màster a la Universitat superi la mitjana del SUC (65,68 sobre 100 punts). En concret, la satisfacció amb la formació rep un notable per part dels titulats i les competències amb una valoració més bona han estat el desenvolupament de pensament crític, la formació teòrica i la responsabilitat ètica i social en l’actuació professional.
Seguint aquesta mateixa línia, quant a la satisfacció amb la titulació, vuit de cada deu alumnes de màster tornarien a repetir el mateix màster cursat i, així mateix, gairebé nou de cada deu alumnes tornarien a repetir els estudis de màster al mateix centre.
La majoria d’indicadors mostren una evolució positiva, tant a UIC Barcelona com en el conjunt del sistema universitari català, en comparació a l’edició passada de l’any 2017.