- Més vistos
- Darrera visualització
Prop de 400 persones participen en les II Jornades d’Acompanyament Familiar organitzades per l’IESF
Dos anys després del I Workshop d’Acompanyament Familiar, l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) ha organitzat aquesta jornada, en el marc del Dia Internacional de la Família i de la celebració del seu vintè aniversari, amb l’objectiu d’oferir un espai per a l’intercanvi d’idees i bones pràctiques en l’àmbit de l’acompanyament familiar
L’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) de UIC Barcelona, amb el suport de la Fundació Joaquim Molins Figueras, ha organitzat el 3 i 4 de maig les II Jornades d’Acompanyament Familiar amb l’objectiu d’ajudar en la formació de persones que es dediquen o volen dedicar-se a la tasca de l’acompanyament familiar. Durant dos dies, prop de 400 participants de tot Espanya s’han reunit a la Universitat per oferir un espai d’intercanvi d’idees i bones pràctiques en l’àmbit de l’acompanyament familiar.
Les jornades, que s’han celebrat en el marc del Dia Internacional de la Família, han coincidit a més amb dos aniversaris: el 30 aniversari de l’Any Internacional de la Família, declarat el 1994 per l’Organització de les Nacions Unides, i el 20 aniversari de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família, que va iniciar la seva activitat el 2004.
En paraules de la directora de l’IESF, Montserrat Gas, el propòsit d’aquest congrés és “continuar promovent un canvi en l’actitud dels qui treballen en l’àmbit de l’acompanyament familiar, amb una actitud optimista”, sempre destacant “la importància de la família que, encara que amb dificultats, és el nucli de la societat, i és per això que en les famílies cal focalitzar els esforços”.
El programa ha comptat amb les ponències de caràcter teoricoformatiu d’experts del món de la medicina, la psicologia, l’àmbit pastoral i la comunicació, entre d’altres. Mariolina Ceriotti, neuropsiquiatra milanesa; Juan José Pérez Soba, teòleg, sacerdot, professor del Pontifici Institut Joan Pau II per a la Família, i Gabriella Gambino, sotssecretària del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, han estat els ponents principals d’aquestes jornades.
La neuropsiquiatra Mariolina Ceriotti en la seva ponència de dissabte, titulada “El desafiament de l’amor per sempre”, va remarcar la importància d’un amor per a tota la vida, si es vol una vida rica i profunda: “En l’amor per sempre no existeix la persona ‘adequada’ només la persona que ‘tries’. Pots aprendre a triar-la de nou, un dia darrere l’altre perquè el ‘per sempre’ es troba en el present. El pitjor dels dies acaba i demà serà sempre un dia nou que depèn de nosaltres”.
Ceriotti també va participar en el congrés divendres, 3 de maig, amb una ponència sobre la identitat personal i la maduresa afectiva. L’experta va fer un repàs per les etapes vitals i va afirmar que “no hi ha contradicció entre la idea d’un jo fort i la idea de ser capaç de convertir-se en persones humils, anant a contra corrent i acollint qualsevol persona”.
Per la seva part, Gambino va explicar el projecte Family Global Compact, una iniciativa mundial per a la promoció de la família. En la seva intervenció va compartir els temes que més criden l’atenció d’aquest projecte, que reuneix universitats de tot el món treballant per l’acompanyament de la família.
Finalment, Pérez Soba, en la seva presentació va parlar de la necessitat de l’acompanyament d’una forma anticipada en la societat en què vivim: “Aquesta és la solució per a la ferida fonamental del món actual, que és la solitud, que també afecta les famílies, per la qual cosa l’acompanyament és una bona notícia per a tothom”.
A més a més, el congrés va reunir en una taula rodona diferents experts del sector i influencers, tots alumni del postgrau en Acompanyament i Orientació Familiar, que van compartir amb els assistents la seva experiència personal i professional després d’anys de treball amb les famílies, així com els seus projectes i iniciatives innovadores per realitzar la tasca d’acompanyament.
El rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, va inaugurar les jornades recordant la primera edició del workshop de 2022, que “va marcar un abans i un després en l’àmbit de l’acompanyament familiar”, amb més de 800 participants de 50 països de tot el món. Així mateix, va fer referència a les paraules del filòsof Rafael Alvira, que va definir la família com “el lloc al qual es torna”, fent un símil entre aquesta i UIC Barcelona: “una gran reunió familiar”.
La directora de l’IESF, Montserrat Gas, va clausurar el congrés agraint a tots els assistents la seva participació activa i recordant el sentit d’aquestes jornades de reflexió com a motor per continuar treballant en l’acompanyament familiar i per fer visible la importància vital que tenen dins de la societat actual.