29/07/2021

Rebeca Pardo, nova degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona

Pren el relleu d’Alfonso Méndiz, que serà el nou rector de la Universitat a partir de setembre

La Dra. Rebeca Pardo serà la nova degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona a partir de l'1 de setembre del 2021. La investigadora i docent prendrà el relleu d'Alfonso Méndiz, que ha estat al capdavant de la Facultat durant els últims sis anys i que a partir del nou curs acadèmic ocuparà el càrrec de rector de UIC Barcelona.

La nova degana vol donar continuïtat a la tasca realitzada pel seu predecessor en la consolidació i potenciació de la carrera acadèmica i investigadora del professorat de la Facultat, així com mantenir la qualitat de la docència i l'atenció personalitzada als estudiants a través del programa d'assessorament, que ha estat especialment valorat pels estudiants durant la pandèmia.

Pardo fixa també com a objectius de futur la consolidació de les línies de recerca de la Facultat, amb l'obtenció de nous projectes i grups de recerca competitius, enfortint les connexions amb xarxes nacionals i internacionals. A més a més, en un context de canvis tecnològics en el món de la comunicació, incideix en el fet que continuaran apostant per formar professionals conscients que “la immediatesa i la tecnologia hauran d'anar de la mà amb continguts de qualitat seriosos i respectuosos amb les persones”.

La nova degana ha explicat que treballarà per “fomentar i consolidar les relacions amb els mitjans de comunicació del nostre entorn més proper”, perquè la vida acadèmica de la Facultat i l'experiència dels alumnes estigui molt connectada amb el dia a dia del periodisme, la comunicació audiovisual, el cinema, la publicitat i les relacions públiques de Catalunya. D'aquesta manera, afegeix, “hem d'obrir les nostres portes de bat a bat a l'apassionant món que ens envolta per a tenir un paper més actiu en la nostra comunitat”.

Trajectòria professional

Rebeca Pardo és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Navarra i Doctora en Belles arts per la Universitat de Barcelona. El 2019 va entrar com tenure-track a la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona i el 2020 va ser nomenada vicedegana de recerca de la Facultat, on ha impartit classes de fotografia i cinema. Abans, també va impartir classes a la Universitat de Barcelona, la Queen Mary University of London, la Universitat de Sheffield, la Universitat Abat Oliba CEU i la Universitat de Piura (Perú). A més a mes, Pardo ha treballat com a fotoperiodista i ha col·laborat amb diferents empreses del món editorial.

En l’àmbit de la recerca, va començar aprofundint en la relació entre les imatges autoreferencials, la identitat i la memòria, per centrar-se darrerament en la representació visual de la malaltia, la mort i el dol. Sobre aquests temes ha coeditat el llibre La imagen desvelada i té un blog des de 2009 que va rebre un premi d'assaig de l'editorial Ariel. A més, és la investigadora principal del Projecte I+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació “Visibilizando el dolor: narrativas visuales de la enfermedad y storytelling transmedia”, que estudia la representació visual de la malaltia amb l'objectiu d'identificar les males pràctiques, així com les vies de normalització, integració i visibilitat dels pacients, els seus cuidadors i famílies, a través de les imatges. També comparteix amb la Dra. Morcate (UB) el projecte de recerca sobre bioètica “Ética de las imágenes de la enfermedad, la muerte y el duelo en tiempos del COVID-19”, finançat per la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Amb anterioritat, també ha liderat i participat com a investigadora en altres projectes competitius de diferents organismes, nacionals i internacionals i ha fet diferents estades de recerca en llocs com el CSIC o la universitat d'Harvard, on va tenir l'oportunitat de treballar amb el Dr. Arthur Kleinman. Altrament, pertany a grups internacionals com el European Communication Research and Education Association (ECREA).

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)