- Més vistos
- Darrera visualització
Silvia Barrera: «La millor manera d’humiliar una persona és a través de les xarxes socials»
Silvia Barrera, inspectora del Cos Nacional de Policia, va presentar el seu llibre Claves de la Investigación en Redes Sociales el 28 de febrer passat a UIC Barcelona.
Silvia Barrera és inspectora del Cos Nacional de Policia i cap de la Secció Tècnica de Tractament d’Evidències Digitals de la Unitat d’Investigació Tecnològica (UIT). La seva feina diària consisteix a investigar i estudiar nous tipus de delictes cibernètics.
En el seu llibre, editat per Círculo Rojo, Barrera explica com és aquesta investigació, a quins problemes s’enfronta la Policia, tipus de delictes a internet i dona consells als usuaris en àmbits de seguretat.
A la presentació, que va tenir lloc al Saló de Graus de la Universitat i que va acollir més de mig centenar de persones, Barrera va posar alguns exemples reals de delictes a Internet. La Policia va anar llançant preguntes com: “Totes les falses alarmes són delicte?”, “Aquest tipus de continguts haurien d’aparèixer a Facebook?”, “Un jutge podria demanar que els retiressin?”. I va apuntar que actualment, “la millor manera d’humiliar una persona és a través de les xarxes socials”.
Barrera va denunciar també la poca col·laboració d’algunes plataformes com Facebook que no sempre proporcionen a temps o de forma completa la informació que necessita la Policia per les seves investigacions. En aquest sentit, parlant sobre el delicte de suplantació de la identitat va afirmar que “per una xarxa social no té cap tipus d’importància, no pensen que darrere d’aquest perfil hi ha persones, per ells som un negoci”.
La Policia també va donar consells com a usuaris de les xarxes socials. Va afirmar: “La denúncia no serveix per a res, només serveix en un 1 % dels casos per saber qui és l’autor d’un delicte” i va recomanar als oients no intentar “arreglar les coses per la nostra banda i garantir l’obtenció dels continguts”.
Després de la seva exposició, es va obrir un torn de preguntes dirigides per l’advocat Andreu Van den Eynde i els coordinadors del Màster en Ciberdelinqüència, Eloi Font i Irene Montiel. Entre d’altres qüestions, la inspectora va respondre a preguntes sobre la diferència entre la usurpació i la suplantació de la identitat; la necessitat dels informes psicològics de les víctimes de delictes a internet, i quins són els criteris de gravetat que té en compte la Policia davant aquest tipus de delictes.