- Més vistos
- Darrera visualització
Tetiana Klymchuk, professora de UIC Barcelona, i Alireza Nazarian, de la Universitat de Westminster, analitzen com es pot utilitzar el ChatGPT en el camp de la recerca
Els experts en intel·ligència artificial han analitzat les funcionalitats i les aplicacions de ChatGPT a l’hora d’elaborar un paper i han facilitat eines útils per a l’àmbit acadèmic
La Dra. Tetiana Klymchuk, científica de dades especialitzada en Processament del Llenguatge Natural (NLP) i professora a la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de UIC Barcelona, i el Dr. Alireza Nazarian, professor titular de Management a la Universitat de Westminster, han impartit una sessió sobre la utilitat de llenguatges generatius com el ChatGPT en l’àmbit de la recerca.
En primera instància, Klymchuk ha repassat l’evolució del ChatGPT des dels inicis, i n’ha equiparat el creixement amb el que va tenir en el seu moment WhatsApp. “Com a usuaris, hem de tenir en compte factors que impacten en el nostre llenguatge a l’hora de comunicar-nos amb el ChatGPT: l’ambigüitat, el coneixement comú, la creativitat i la diversitat. Un canvi en una sola paraula pot canviar la forma en què l’IA processa el llenguatge”. Klymchuk ha destacat la forma en la qual ens comuniquem amb el ChatGPT: “per als models generatius, a vegades, és difícil entendre a la perfecció les nostres construccions. Cada llenguatge, de cada país, té el seu estil específic”.
Seguidament, Tetiana Klymchuk ha identificat quines eren les funcions òptimes del ChatGPT. Entre aquestes funcions, ha destacat resumir textos, examinar el flux d’idees, recomanar fonts d’informació, aportar suggeriments sobre relacions de causa-efecte o suggerir com es pot dividir el desenvolupament d’un projecte, entre altres funcionalitats.
D’altra banda, ha alertat de les funcionalitats que el ChatGPT no pot complir. Generar noves idees des de zero, saber què és correcte o incorrecte de manera específica o proporcionar informes sense supervisió, entre altres usos. Klymchuk ha finalitzat la seva sessió afirmant que la intel·ligència humana és irreemplaçable i deixant la frase següent per a la reflexió: “La intel·ligència artificial no et substituirà. Una persona que utilitzi intel·ligència artificial, sí”.
Davant del ràpid creixement i l’augment en la popularització de l’ús d’aquesta mena d’eines, el Dr. Alireza Nazarian ha recalcat la necessitat de regular legalment el ChatGPT en el camp de la recerca. “Així com ChatGPT creix amb passes de gegant, al seu torn, també apareixen altres eines desenvolupades per l’IA que identifiquen aquells que utilitzen l’IA de manera il·legítima i generen elements de control”, ha exposat Nazarian.
Finalment, tots dos experts han facilitat diferents eines desenvolupades per la intel·ligència artificial que poden ajudar els investigadors en la seva feina. Com, per exemple, SciSpace un cercador de papers on es poden trobar documents rellevants sense especificar paraules clau.
Aquesta conferència ha estat organitzada i liderada per UIC Barcelona, i s’emmarca en la resta de conferències i sessions sobre intel·ligència artificial i models generatius que s’han celebrat durant aquest curs i que han anat dirigides a alumnes, professors, investigadors i personal administratiu.