07/10/2019

UIC Barcelona acull una extensió de la Biennal d'Arquitectura Llatinoamericana 2019

Representants de diversos despatxos de països de l'Amèrica Llatina van participar en una sessió conjunta en la qual van exposar les seves línies de treball

El Saló de Graus de UIC Barcelona va acollir, el passat 30 de setembre, una extensió de la Biennal d'Arquitectura Llatinoamericana (BAL) que organitza l'Associació per a la Reflexió Estratègica sobre l'Arquitectura (AREA) en col·laboració amb l'Ajuntament de Pamplona, el Col·legi d'Arquitectes Basc-Navarrès, la Universitat de Navarra, el Govern de Navarra i el Ministeri de Foment. La jornada celebrada a UIC Barcelona va estar coordinada pel sotsdirector de Relacions Institucionals de UIC Barcelona School of Architecture, Íñigo Ugalde. 

El despatx peruà Llona va ser l'encarregat d'obrir la sessió de conferències. El seu representant, Michelle Llona, va explicar alguns dels projectes que estan desenvolupant, entre els quals destaquen l'engegada d'un catàleg en obert que aglutina obres representatives del moviment modern de l'arquitectura al Perú. Seguidament, la conferència de l'arquitecte Joao Paolo, representant de l'estudi brasiler OBRA Arquitetos, va explicar alguns dels seus projectes, en els quals es remarca l'optimització física i sensorial dels espais mitjançant l'ús de diverses circulacions. A continuació, va intervenir Horaci Cherniavsky, del despatx paraguaià Equipo de Arquitectura, que va reivindicar el valor de l'arquitectura vernacla i de treballar en col·laboració amb els artistes locals. Va continuar la sessió l'arquitecte argentí Luciano Intile, representant del despatx IR Arquitectura. Intile va explicar alguns dels seus projectes, basats en la creació de tallers de capacitació per implicar les comunitats locals en els processos constructius. Va tancar el bloc d'intervencions l'arquitecta mexicana Marcela González, al capdavant de l'estudi Oficio Taller. González, vinculada a Barcelona pel seu pas pel despatx de Carlos Ferrater quan era estudiant, va reivindicar el valor dels patis en els seus projectes i de l'aprofitament de les ombres.  

L'extensió de la BAL celebrada a UIC Barcelona va acabar amb una conferència magistral a càrrec de l'arquitecte Nicolás Campodonico, comissari de la Biennal en la secció que representa al seu país, l’Argentina. En la seva intervenció, Campodónico va explicar cinc aspectes necessaris per al desenvolupament de l'obra arquitectònica i que intenta reflectir sempre en els seus treballs: la llum, l'espai, la matèria, el lloc, i el temps.