17/10/2019

UIC Barcelona inaugura el curs acadèmic 2019-2020

El president del BIST, Andreu Mas Colell, va impartir la lliçó inaugural i va destacar el paper de les universitats en la recerca

L’Aula Magna de la Universitat va acollir dimecres, 16 d’octubre, el solemne acte d’inauguració del curs acadèmic 2019-2020. L’acte va ser presidit pel rector, Xavier Gil, i va començar amb la tradicional desfilada de les autoritats acadèmiques. El president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas Colell, va ser l’encarregat d’impartir la lliçó inaugural, “La universitat de recerca del segle XXI”. Mas-Colell, que va rebre una laudatio per part del professor agregat d’Economia Pedro García del Barrio, va repassar el paper que ha jugat la recerca a les universitats des de l’Edat Mitjana.

El president del BIST va admetre que Europa té un dilema, que és “com unir la benvinguda expansió d’alumnes universitaris amb l’imperatiu que totes les universitats impulsin la recerca”. Respecte a aquests costos, va explicar que, d’una banda, figuren “els equipaments, que s’haurien de compartir” i, de l’altra, “els científics han de tenir més temps per investigar”. 

Una altra de les característiques de la recerca, segons Mas-Colell, és que “la seva lògica tendeix a aglomerar els investigadors”, però aquesta aglomeració “no necessita produir-se en la mateixa institució”. “Al segle XXI una universitat d’investigació ja no es definirà per la qualitat de la biblioteca o els equipaments científics, sinó per la qualitat dels professors-investigadors”, va afegir.

El president del BIST va insistir que “val la pena dedicar recursos a atreure, recuperar o mantenir talent perquè, entre altres raons, aquest talent atreu recursos”. “A Catalunya tenim experiència d’aquest cercle virtuós”, va concloure.

El rector de UIC Barcelona, ​​Xavier Gil, va començar el seu discurs destacant la “situació d’excepcionalitat política al nostre país” i va voler destacar que a la Universitat “creiem en el valor del diàleg i el respecte a la diversitat d’idees”. 

En la seva intervenció, Gil va agrair la brillant lliçó inaugural d’Andreu Mas-Colell que, al seu parer, “ha treballat durant anys per convertir el sistema universitari català en líder i referència internacional”. Segons el rector, “el prestigi del sistema català de coneixement ens ha proporcionat models de referència que ens han guiat en el camí que ens porta a ser una universitat de recerca, amb docència excel·lent, capaç d’atreure talent i retenir-lo”. 

Quant a fites del nou curs, el rector va assenyalar que passen per posar en marxa la Clínica de Cures Pal·liatives, que vol ser un referent en investigació en aquesta matèria, així com el trasllat de la Facultat d’Educació al Campus Sant Cugat o la digitalització. 

Memòria del curs acadèmic

En el marc de l’acte, la secretària general de la Universitat, Belén Castro, va presentar la memòria del curs acadèmic 2018-2019 i va destacar que el mes de maig passat la Universitat va aconseguir l’oficialització del Grau en Ciències Biomèdiques, que va començar el curs com a títol oficial propi.
 
En la seva lectura de la memòria acadèmica va recordar que en aquest període “UIC Barcelona ha presentat el Campus de l’Experiència, que ofereix un nou títol a persones més grans perquè tornin a l’aula a gaudir del saber en el context d’una vida activa” . D’altra banda, va assenyalar que es van anunciar diferents projectes, com la Clínica de Cures Pal·liatives, que s’ubicarà a les instal·lacions de l’Hospital General de Catalunya.
 
Segons va relatar Belén Castro, UIC Barcelona segueix apostant per la investigació i la transferència de coneixement, tal com reflecteixen els nous convenis que s’han establert amb instituts i centres de recerca de primer nivell i l’increment en un 22 % de les publicacions indexades. També va voler recalcar que la Universitat ha destinat quatre milions d’euros a beques.
 
UIC Barcelona imparteix actualment 16 graus, una trentena de dobles titulacions internacionals i una àmplia oferta de màsters, postgraus i cursos de formació contínua. En l’actualitat, acull més de 8.000 alumnes, dels quals un 26,8 % procedeixen d’altres països. Durant el curs 2019-2020, s’han incorporat al Campus Barcelona i al Campus Sant Cugat un total de 965 alumnes. La Universitat disposa 312 convenis de mobilitat i actualment acull 413 alumnes d’intercanvi. Té un professorat format per prestigiosos professionals i un 9 % d’aquests docents són estrangers.
 

UIC Barcelona ofereix un enfocament integral cap a cada alumne, connexió professional constant i innovació en els mètodes de docència i investigació. Està connectada amb la societat i les empreses a través de 16 càtedres i quatre aules d’empresa, cinc instituts d’investigació i dues clíniques universitàries. A més a més, té una taxa d’inserció laboral dels alumnes del 89,6 %.

L’acte d’obertura del curs acadèmic 2019-2020, que es va celebrar a l’Aula Magna de la Universitat, va finalitzar amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus Igitur.