El projecte “Avaluació de la nicotina com a inhibidor del receptor ACE2 per a ús profilàctic en professionals sanitaris i contactes de la COVID-19 (Estudi NICOVID)” està liderat per UIC Barcelona amb la participació d'ICO-IDIBELL, l'Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques (IMIM), la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. L'objectiu principal del treball és trobar un tractament per reduir els contagis de la COVID-19. En concret, pretén estudiar la capacitat de la nicotina com a inhibidor de la proteïna ACE2, principal porta d'entrada del coronavirus a l'organisme. Per a això, el grup d'investigadors analitzarà els nivells d'ACE2 presents en 1.000 mostres biològiques de les quals ja es coneixen els nivells de nicotina en pertànyer a estudis previs liderats pel Dr. Martínez-Sánchez.
Els primers resultats del projecte, liderat pel Dr. José M. Martínez-Sánchez, responsable del Grup d'Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries, i el Dr. Josep Clotet, responsable del Grup de Recerca en Noves Ciclines, es podran conèixer en els pròxims sis mesos. A més a més, en cas de confirmar-se la teoria dels investigadors, el projecte tindria un impacte immediat en la prevenció de contagis en professionals sanitaris i personal de residències i geriàtrics, ja que permet identificar les persones més sensibles (que la seva saliva tingui una quantitat més gran de proteïna ACE2) i donar-los més protecció mitjançant un tractament farmacològic de nicotina.
Aquests dos aspectes han estat fonamentals per rebre el finançament de 70.000 € del Fons Supera COVID-19, que permetrà desenvolupar el projecte al llarg de sis mesos. Aquesta iniciativa està impulsada pel Banc Santander al costat de CRUE Universitats Espanyoles i CSIC. El Fons Supera COVID-19 destina 8,5 milions d'euros per finançar projectes i mesures de suport l'objectiu de les quals és minimitzar l'impacte de la crisi generada per la pandèmia, i se centra en tres línies d'actuació: recerca, projectes d'impacte social i enfortiment de la capacitat tecnològica de les universitats espanyoles.