- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona School of Architecture inicia el cicle de conferències Foros 2024: “Landing”, una mirada al futur de l’arquitectura
El pròxim 1 de febrer comença l’edició de 2024 del cicle de conferències Foros, que organitza UIC Barcelona School of Architecture. Foros és una assignatura curricular de la Facultat d’Arquitectura de UIC Barcelona que s’ha convertit en un referent per a la comunitat acadèmica i professional de l’arquitectura.
Foros pretén, a través de les conferències impartides per convidats de prestigi nacional i internacional, despertar preguntes i tractar qüestions tant d’actualitat com reflexions i debats sobre aspectes de vital importància per als arquitectes.
L’edició de 2024 se celebra sota el títol “Landing” (‘Aterratge’). És una al·lusió a la situació actual de l’arquitectura: el moment de sembrar amb noves idees que facin germinar un nou paradigma; afinar la mirada per identificar les traces de la nova arquitectura que està arribant. El cicle està dirigit pels arquitectes i professors Felipe Pich-Aguilera i Juan Trias de Bes, i coordinat pels arquitectes i professors Jaime Batlle Cañellas i Marta García Orte.
Al llarg de les sis conferències, s’analitzaran a càrrec dels autors de les obres projectes arquitectònics d’avantguarda representatius de com aquesta disciplina està responent a les demandes i necessitats de la societat actual. Un segon ponent oferirà una visió complementària; una òptica diferent des del mateix enfocament, amb l’objectiu de generar debat. En cada sessió, s'enfronten dos punts de vista, per a entaular un diàleg que no sigui forçosament complaent.
Amb Foros 2024: “Landing”, s’obre una finestra per albirar i reflexionar com serà l’arquitectura del futur. L'objecte és comprendre l'arquitectura com a engranatge del canvi. El resultat formal no és una fi, sinó el registre que pot visualitzar les traces d'un nou ordre. Abordem la complexitat del tot mitjançant capes temàtiques, per a ordenar millor la discussió de cadascuna de les sessions: tipologia, urbanitat, innovació, patrimoni, ecologia i tècnica.
Es tracta de donar continuïtat al plantejament iniciat en Foros 2022, sobre la base del marc conceptual i organitzatiu. Fa dos anys platejàvem un canvi de paradigma, un nou enfocament amb “el salt al buit”, no per a trobar respostes sinó per a fer les preguntes adequades. Ara, després del salt, després del vol, tocar aterrar (o estavellar-se, o alunitzar…); sembrar amb noves idees que facin germinar el nou paradigma. Afinar la mirada per a identificar les traces incertes d'aquesta nova arquitectura que arriba. Una sacsejada inesperada, un moment que pot ser incòmode, perquè confon i violenta. Però els impactes forts i intensos canvien el curs de les coses i marquen la seva empremta.
Les conferències tenen entrada lliure amb registre previ fins a completar aforament.
“Understanding the architectural parti of a skyscraper”. Torre Reforma.
Per Benjamín Romano, amb Santi Mercadé
1 de febrer de 2024 / 18.30 h
IESE Business School - Barcelona Campus Nord - Aula Magna: c/ Arnús i Garí, 7, 08034, Barcelona
L’arquitecte mexicà Benjamín Romano (LBR&A Arquitectes) descobreix els secrets de la Torre Reforma, un gratacel que s’ha convertit en una nova icona de Ciutat de Mèxic. L’autor mateix explicarà el projecte des de l’òptica arquitectònica, basada en l’eficiència del flux, el confort humà i el context urbà. També analitza les raons per les quals el projecte trenca amb tota una generació d’edificis elevats, folrats tradicionalment amb façanes envidrades. Santi Mercadé, CEO de la immobiliària Layetana Real Estate, aportarà la seva visió sobre el paper del sector promotor i immobiliari en el desenvolupament de projectes arquitectònics que transcendeixen el fet constructiu.
Per Albert Civit i Pablo Molina
15 de febrer de 2024 / 18.30 h
IESE Business School - Barcelona Campus Nord - Aula Magna: c/ Arnús i Garí, 7, 08034, Barcelona
L’arquitecte barceloní Albert Civit, que ha estat responsable de l’Institut Català del Sòl, i Pablo Molina, advocat especialista en dret urbanístic i soci de la firma Garrigues, comparteixen la seva visió de com es projectaran les ciutats del futur. “Zero gravity urbanism” és un enfocament que busca aportar solucions als reptes socials i mediambientals, buscant l’equilibri entre naturalesa, conservació, habitabilitat i progrés humà sostenible. Noves metodologies de treball multidisciplinàries es conjuguen per dissenyar noves urbs. En contrast amb el desenvolupament urbà del segle passat, ofereix un model que respon als reptes mediambientals i urbans més urgents del món, al mateix temps que aborda la necessitat de donar cabuda a una població urbana en ràpid creixement.
Link Streaming
“2226 and the future or architecture”
Per Dietmar Eberle i Hugo Herrera, amb Ignacio Fernández Solla
29 de febrer de 2024 / 18.30 h
IESE Business School - Barcelona Campus Nord - Aula Magna: c/ Arnús i Garí, 7, 08034, Barcelona
Dietmar Eberle és fundador de l’estudi Baumschlager Eberle Architekten, guanyador de més de 150 concursos internacionals i nombrosos premis. El seu edifici 2226 s’ha convertit en paradigma d’un nou enfocament constructiu: la innovació i la recerca parteixen dels principis de disseny tradicionals per aconseguir edificis energèticament eficients. Dietmar Eberle ha impulsat una indústria que permet implementar aquests sistemes en noves construccions. Ignacio Fernández Solla és enginyer a la consultoria ARUP, que dissenya façanes per a projectes arquitectònics a tot el món que integren l’última tecnologia per aconseguir construccions eficients i sostenibles.
Link Streaming
“High-tech and low-tech solutions in architecture”
Per Stefan Behnisch i Ana Mercadé, amb Lara Pellegrini
14 de març de 2024 / 18.30 h
IESE Business School - Barcelona Campus Nord - Aula Magna: c/ Arnús i Garí, 7, 08034, Barcelona
Behnisch Architekten és un despatx amb oficines en diverses ciutats d’Alemanya i els Estats Units que ha projectat obres a tot el món. Stefan Behnisch i Ana Mercadé comparteixen els detalls de la construcció d’una de les seves obres més representatives i interessants, el Complex de Ciència i Enginyeria de la Universitat de Harvard. Aquest complex estableix un nou paradigma per a la recerca: està dissenyat per inspirar l’aprenentatge i el descobriment científic, alhora que cuida la sostenibilitat, i aplica l’enginyeria per explorar i aportar solucions als problemes que afronta el món. Lara Pellegrini, directora general de Ciutats, Edificació, Energia i Medi Ambient de la consultoria SOCOTEC, és experta en càlcul estructural i una veu autoritzada per reflexionar sobre el paper de l’enginyeria en el camp arquitectònic.
Link Streaming
“Rethinking the limits of architecture”. Fundación Ría
Per David Chipperfield i Manuel Rodríguez, amb Josep Bohigas
18 d’abril de 2024 / 18.30 h
UIC Barcelona Aula Magna. C/ de la Immaculada, 22, 08017, Barcelona
David Chipperfield, premi Pritzker d’Arquitectura 2023, i Manuel Rodríguez, director de la Fundación Ría, expliquen l’enfocament i l’impacte d’aquesta fundació, un think tank independent que contribueix a l’anàlisi, la reflexió i la planificació territorial estratègica. Amb un model ascendent de treball proper al territori i a les entitats socials, eleven propostes i criteris, estableixen vincles entre agents públics i privats, en pro d’un urbanisme descentralitzat, alineat amb la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. Josep Bohigas és arquitecte i ha estat director de l’agència pública de desenvolupament urbà Barcelona Regional entre 2016 i 2023. Aquesta agència ha liderat grans projectes transformadors de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb un enfocament que uneix les dimensions d’urbanisme, infraestructures i medi ambient.
Per Kengo Kuma i Jordi Viñals, amb Lorenzo Chelleri
17 de maig de 2024 / 18.00 h
UIC Barcelona Aula Magna. C/ de la Immaculada, 22, 08017, Barcelona
Kengo Kuma & Associates (KKAA) és un estudi d’arquitectura de prestigi internacional amb seus a Tòquio, París, Beijing i Xangai. El fundador, Kengo Kuma, és reconegut per la seva filosofia, amb un enfocament que vol recuperar la tradició constructiva japonesa i reinterpretar-la per generar una arquitectura pròpia del segle XXI. Els seus edificis s’integren a la naturalesa, i fa projectes en els quals conflueixen materials naturals, respecte cap al medi ambient i amor pel paisatge. Lorenzo Chelleri és investigador de UIC Barcelona, director del màster internacional en City Resilience Design and Management d’aquesta universitat, i president de la Xarxa de Recerca en Resiliència Urbana (URNet).